Start Style Beauty Tips Vitamini su najbolji prijatelji tvoje kože

Vitamini su najbolji prijatelji tvoje kože

SHARE

Zaljubljenice u sunce i preplanulu kožu uskoro kreću u nabavku preparata koji će im omogućiti bezbrižno boravljenje na suncu i zaštitu već negovane kože, ali pored zaštitnih preparata za sunčanje, dermatolozi savetuju i dodatni unos vitamina i minerala koji će poboljšati otpornost organizma na štetne posledice izlaganja ultraljubičastim zrakama.

Važno je ne zaboraviti hraniti svoju kožu spolja i iznutra, i to tečnošću i vitaminima, a to je najbolje postići vitaminima iz voća i povrća ili dodatnim preparatima. U nastavku donosimo popis vitamina koji hrane i neguju kožu.

Vitamin A

Vitamin A održava vlagu kože, pa se uz njega ne moraš bojati isušivanja i prevremenih borica.

Vitamin B

Vitamin B deluje dubinski u unutrašnjim slojevima kože i veže vlagu. U kozmetičkim preparatima najčešće ga možeš naći kao B-pantenol.

Vitamin C

Vitamin C je idealan za postizanje svežeg izgleda kože. Nakon izlaganja kože prejakim sunčevim zracima, ovaj vitamin će je obnoviti i sprečiti njeno prerano starenje, isušivanje i stvaranje bora. On obnavlja kolagen i elastin, koji stradaju od negativnih uticaja UV zraka.

Vitamin D

Vitamin D deluje slično kao i vitamin A. On učestvuje u izgradnji ćeija, stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja i nužan je za ugradnju kalcijuma u kožu, kao i nokte i kosti.

Vitamin E

Vitamin E usporava starenje, ojačava lipidni sloj, a uz pomoć vitamina C on štiti od agresivnih slobodnih radikala koji se oslobađaju pod uticajem sunčevog zračenja.

OSTAVI KOMENTAR