Start Style Beauty Tips Sedam načina za ublažavanje glavobolje bez tableta

Sedam načina za ublažavanje glavobolje bez tableta

SHARE

Glavobolju mogu uzrokovati brojni uzročnici kao što su dugi boravak u prostorijama s malo kiseonika ili suvog vazduha, promene vremena, sunčanica, alergije, stres, umor, mamurluk, različiti bolovi, infekcije i još mnogo toga.

Ali bez brige jer postoje i mnoga rešenja kojima glavobolju možeš ublažiti bez posezanja za tabletom. Podsećamo na načine ublažavanja bola koji ne sadrže hemikalije:

Svež vazduh

Zbog dugog boravka u zagušljivim prostorijama, rada za kompjuterom ili gledanja televizije može se javiti glavobolja koja te “opominje” kad si preterala. U takvim slučajevima često neće biti potrebna tableta već ti samo treba malo svežeg vazduha. Zato uzmi 10 minuta odmora i prošetaj.

Voda

Kod glavobolja izazvanih upalnim procesima pomaže voda. Srednje hladni oblozi na čelu, očima ili na vratu pomoći će da se umanji bol. Isto tako, bol se može javiti i kao reakcija dehidracije tela pa je preporučljivo piti 2 litre ili 8 čaša vode na dan.

Meditacija

Glavobolju uzrokovanu stresom najlakše je ublažiti kratkim odmorom. Meditacijom u tišini ili uz laganu opuštajuću muziku prilegnite na neko vreme i mislima pobegnite od obaveza.

Akupresura

Glavobolje koje nastaju zbog stresa, umora, gladi i nedostatka vazduha možeš ublažiti akupresurom ili pritiskom na određene tačke na licu. Pritiskom prstima na koren nosa, kod uglova očiju ili na vratu možeš sebi olakšati bol ili bar privremeno ublažiti glavobolju.

Voće i povrće

Vitaminom C iz voća i povrća možeš sprečiti nastanak glavobolje i ublažiti glavobolju. Vitamin C je prirodni antihistaminik što znači da blokira izlučivanje belančevina koje uzrokuju nastanak upala.

Čaj od lipe

Isto kao i eterična ulja, čaj od lipe će delovati na tvoju psihu i smiriti te. Čajem ćeš popiti tečnost koja ti možda fali u organizmu, a s njenim opuštajućim i smirujućim učinkom ublažiti glavobolju izazvanu umorom, kao i nekim drugim uzročnicima.

Eterična ulja

Poznato je da eterična ulja uopšteno smiruju naše telo i psihu. Tako masiranjem slepoočnica, čela ili potiljka s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili mente možeš delovati na ublažavanje glavobolje.

OSTAVI KOMENTAR