Start Style Beauty Tips Najvažniji savet za lepotu: spavajte dovoljno!

Najvažniji savet za lepotu: spavajte dovoljno!

SHARE

Uprkos brojnim istraživanjima koja govore kako je kvalitetan san preko potreban za zdravlje i normalno funkcionisanje, mnogi ne pridaju dovoljno važnosti spavanju što se uveliko odražava na sve životne aspekte.

Najtačniji odgovor na pitanje koliko je sna dovoljno ljudskom organizmu, bio bi onaj da treba tačno onoliko sna noću da bismo se ujutro osećali potpuno osveženi i spremni za nadolazeći dan. Količina sna razlikuje se od osobe do osobe, ali za većinu ljudi optimalno osam sati sna.

U današnje vreme, javljaju se čak i kulturalne predrasude uperene protiv sna – mnogi smatraju da je spavanje gubitak vremena, zato vreme koje bi trebali da odvoje na spavanje oni troše radeći nešto drugo. Čak nam i radni rasporedi nameću razne obaveze koje nam uskraćuju vreme koje bismo trebali da odvojimo za odmor.

Izazovi, kablovska TV i internet mame nas da duže ostanemo budni, odnosno da ne idemo u krevet, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Naime, neispavanost tokom noći dovodi do umora tokom dana, odnosno, do smanjenja koncentracije i memorije, a s time i do povećanja rizika od grešaka i nezgoda. Istraživanja su dokazala da je premorenost jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća. Sve one koji paze na liniju, zanimaće činjenica da nedovoljno sna može povećati apetit i podsticati gojenje.

Ukoliko se osećaš pospano tokom dana i dremaš čim zavlada zatišje, krajnje je vreme da se zapitaš odvajaš li dovoljno vremena za kvalitetan san i da uzmeš omiljeni jastuk i priuštiš sebi nužno potreban odmor i za telo i za dušu.

OSTAVI KOMENTAR