Start Style Beauty Tips Najbolji čajevi za hladno vreme

Najbolji čajevi za hladno vreme

SHARE

Jesen s sobom donosi kišu i ružno vreme, ali s njima u kompletu dolazi i napitak koji češće pijemo kada je hladno: čaj.

Iako se preporučuje ispijanje nekoliko šolji dnevno nezavisno od vremenskih uslova, hladan vetar i niske temperature ipak će biti najbolji motivator za kuvanje ovog zdravog napitka.

1. Beli čaj

Poznat je vekovima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovečnosti i lepote. Beli čaj retka je vrsta čaja, jer se bere samo nekoliko dana u jednoj dalekoj provinciji Fujian (Kina). Za njega se biraju samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim belim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnasto – bele boje i od toga potiče naziv beli. Čaj je bogat antioksidantima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Važno je reći kako sadrži 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Zanimljivo je da šolja belog čaja vredi kao 12 čaša isceđenog soka narandže.

2. Oolong čaj

Oolong je polufermentirani čaj koji, u većini slučajeva, potiče iz Kine i Tajvana. Udeo kofeina u ovom čaju je između zelenog i crnog. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često ukusom i mirisom podseća na sveže cveće i voće. Izuzetno je dobar za ubrzavanje metabolizma, podizanje imunološkog sistema, uravnoteženje mentalnih funkcija, borbu protiv karcinoma, skidanje prekomernih kilograma, apsorpciju masnoća, snižavanje povišenog holesterola. Japanski naučnicii su otkrili kako konzumacijom oolong čaja 15 minuta pre obroka sprečava pretvaranje hrane u masne stanice. Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4 dcl, ispijene tokom jutra ili  u rano poslepodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog. Listiće valja ubaciti u vodu temperature 80-90 stepeni pa nakon 3-5 minuta potapanja procediti.

3. Žuti čaj

Žuti čaj je dokazano jedan od najboljih za skidanje potkožnog masnog tkiva. Poseduje toliku moć da ga čak zovu i Carskim čajem jer je u istoriji služen na carskim dvorima kao visokokvalitetan napitak. Žuti je čaj zapravo neobrađeni beli čaj. Poznat je već 1300 godina, ali na neko vreme je pao u zaborav najviše zbog komplikovanog načina obrade. Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržoj probavi hrane i sagorevanju suvišne masnoće u telu. Kura mršavljenja ovim čajem traje mesec dana za šta je potrebno 500 grama proizvoda. Žuti čaj ubrzava izmenu materija, pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Zlatno-žuti čaj je toliko delotvoran da se uz njega može izgubiti i do 2 kilograma nedeljno.

4. Mate čaj

Mate osvežava organizam, smanjuje umor i napetost mišića i ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odlaže starenje i povećava lekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sistema, i kontroliše apetit i čisti organizam. Mate čaj, osim toga, stimulira živčani sistem, ubrzava metabolizam, ima antibakterijsko i antikancerogeno delovanje, poznati je diuretik, podstiče probavu, pojačava znojenje i podiže radnu sposobnost. Važno je reći kako biljka mate sadrži 11 vitamina i minerala i 15 aminokiselina. O kvalitetu i vrednosti mate čaja govori i podatak kako je argentinsko Ministarstvo zdravlja dalo preporuku svim trudnicama  da redovno konzumiraju čaj zbog njegove nutritivne vrednosti.

5. Pu-erh

Pu-erh čaj ne zovu bezrazložno i Zdravi čaj, a njegova lekovita svojstva su zaprepašćujuća. Reč je o divljem čaju. Dobija se od starih drveća čajevca koji rastu na visini do 2000 metara. Njegov ukus i kvaliteta se poboljšavaju s godinama jer u pu-erhu žive mikroorganizmi koji reagujuna promene u vlazi i temperaturi. Njegov pozitivan učinak na organizam potvrđuju i medicinski univerziteti. Stručnjaci kažu kako pu-erh uravnotežuje holesterol, stimuliše centralni živčani sistem, poboljšava probavu, snižava krvni pritisak, topi masne stanice, sprečava aterosklerozu, deluje protiv starenja, ima preventivni učinak svih vrsta karcinoma, pozitivno deluje na prostatu i pomaže pri mršavljenju.

OSTAVI KOMENTAR