Start Style Beauty Tips Mitovi koji akne čine još većim problemom

Mitovi koji akne čine još većim problemom

SHARE

Akne su komplikovane same po sebi, a mitovi koje slušamo o njima često nam mogu naneti još više bola, jer ih pokušavamo zalečiti na pogrešne načine. Donosimo najčešće mitove o aknama, i činjenice koje ih pobijaju.

1. Loša higijena je glavni uzrok akni

Akne često nisu uzrokovane lošim higijenskim navikama, a ponekad ih upravo uzrokuje preterivanje u pranju lica koje iritira kožu. Lice treba čistiti, ali agresivni tretmani koji čiste kožu često pogoršavaju stvari, a topla voda i blagi čistači za lice mogu puno više učiniti za tebe.

2. Čokolada uzrokuje akne

Ishrana retko igra ulogu kod akni. Tvoja prijateljica koja jede nenormalne količine čokolade a ima čist ten pravi je dokaz, a iako neka hrana pogoduje pogoršavanju tena, ne znači da je glavni i jedini uzrok. Kod svakoga vredi drugačije, a najvažnije  je se savetovati se s dermatologom, kako ne bi bez potrebe izbegavala stvari koje ti uopšte ne štete.

3. Ovaj proizvod je meni pomogao, i tebi će

Svaka je koža drugačija, a samo zato što je jedan proizvod pomogao tvojoj drugarici, ne znači da će učiniti isto za tebe. Bez saveta dermatologa uvek je opasno igrati se s aknama, jer nešto što je nekome pomoglo, tebi može pogoršati situaciju.

4. Istiskivanje je lek

Istiskivanje može uzrokovati infekciju, a mogući su i ožiljci. Istisnuta ulja šire infekciju i proširuju akne na još više mesta, a ožiljci nisu lep prizor. Pokušaj da se obuzdaš i ostaviš bubuljice na miru.

5. Proći će

Iako sa završetkom puberteta kod nekih bubuljice nestaju, akne vrlo često jednostavno nastave da se pojavljuju i kod odrasle osobe. Protiv njih je potrebno aktivno se boriti, jer vreme možda neće zalečiti ovu neugodnu pojavu.

OSTAVI KOMENTAR