Start Style Beauty Tips Med za zdravlje i lepotu

Med za zdravlje i lepotu

SHARE

med-490x326

Dobrobiti meda na zdravlje i lepotu poznate su vekovima, a neki ga čak nazivaju najvećim darom prirode. Čak se veruje da se egipatska vladarka Kleopatra kupala u kupki mleka i meda.

U modernoj dobi osim za jelo, koristimo ga i u različite zdravstvene svrhe, a bogat je gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Osim toga, ima antiseptička i antibakterijska svojstva i pomaže kod ozdravljenja, opekotina, poderotina. Naime, neki sastojci meda sprečavaju rast bakterija i bakterijsku infekciju.
Kozmetička industrija koristi blagodati meda, a mi vam otkrivamo koje su to.

1. Pomaže u borbi kod infekcija
Dobar je u borbi s bakterijama pa je odličan u maskama i pilinzima jer ubija bakterije koje stvaraju akne i bubuljice.

2. Odličan je u zadržavanju i hidriranju kože
Med je efikasan kod hidratacije kože, a u kozmetičkoj industriji ta svojstva se koriste u proizvodima za kožu i kosu koja su namenjena održavanju vlažnosti. Privlači vodu i zadržava je čineći kožu glatkom i nežnom. Štiti je od starenja i preranih bora.

3. Pomaže pri lečenju ekcema
Naime, poznati med manuka obnavlja i regeneriše oštećenu kožu. Koristi se u proizvodima za lečenje ekcema i ostalih oblika dermatitisa. Podstiče sposobnost kože da se obnovi i osvežava sve slojeve kože.

4. Izvor je antioksidanata
Med je odličan izvor antioksidanasa i ima važnu ulogu u zaštiti kože od UVA zraka. Konzumacija meda štiti kožu iznutra i štiti je od slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu.

5. Može se koristiti kao regenerator za kožu
Med je odličan regenerator za kožu i može vam dati zdrav i lep sjaj. Kako bi napravili mali piling i osvežili kožu možete napraviti i masku. Pomešajte jednu kašiku maslinovog ulja, jednu kašiku meda i pola kašike limuna. Namažite ovu mešavinu na telo i ostavite da deluje desetak minuta. Nakon toga isperite kožu mlakom vodom i osetićete kako je svilenkasta na dodir.

6. Odličan je za kosu
Med je odličan ovlaživač i kada je kosa u pitanju. Omekšava je i čini zdravijom. Dodajte kašiku meda u šampon kako bi obnovili oštećenu i ispucanu kožu. Osim toga sprečava razvoj peruti i infekcije kože glave. Odličan je za suvu kosu. Kako bi kosi vratili sjaj napravite masku koja ne zahteva previše vremena, a delovaće blagotvorno. Pomešajte dve kašike meda i dve čaše tople vode i nanesite tu masku na kosu nakon što ste je oprali. Masku držite desetak minuta i nakon toga je isperite. Kosa će vam dobiti novi sjaj.

Izvor: Life Content / Tportal.hr

OSTAVI KOMENTAR