Start Style Beauty Tips Kako izabrati pravi puder?

Kako izabrati pravi puder?

SHARE

puder

Puder nanosimo na lice kako bismo pokrili male nedostatke na koži lica, ali i zbog zaštite od spoljnih uticaja. Ovo je jedan od preparata za koji je važno da je kvalitetan, a biramo ga prema nijansi tena i tipu kože.

Donosimo male savete kako izabrati idealan puder i učiniti kožu lepom i bez mana.

Puder uvek isprobajte na dnevnoj svetlosti, tako čete sa sigurnošću znati da li nijansa pudera odgovara nijansi vašeg tena. Podton kože je nijansa tj. pigment vidljiv “ispod” vaše kože, nezavisno od boje tena. Ako ste toplog podtona, potražite puder žućkastih tonova, onima s hladnim podtonom više će odgovarati puder kojim prevlađuju ružičasti tonovi. Kojoj grupi pripadate najlakše čete saznati ako pogledate boju očiju i kose, jer oni koji imaju topliju nijansu tena, odnosno žuti podton, uglavnom imaju tamniju boju očiju i kose, i obrnuto.

Veliku ulogu u postizanju prirodnog izgleda ima i tzv. finish. Finish je završni sjaj koji puder ostavlja na koži. Postoje tri varijante: polumat ili satenski, mat i sjajni. Većina tečnih pudera su polumat, i odgovaraju većini tipova kože. Takav finish je najprirodniji, a ukoliko na ambalaži nije navedeno “matte” ili “luminizing”, pretpostavite da je polumat. Dakle, ako imate masnu kožu najbolje će vam odgovarati mat jer upijaju višak masnoće s lica. Ako imate suvu ili zrelu kožu, satenski finish će za vas biti idealan izbor. Ako vašem licu nedostaje malo sjaja, odaberite puder sa sjajnim (luminous ili glow) finishem. Takvi tečni puderi obogaćeni su sitnim česticama koje reflektuju svjetlost i vizuelno umanjuju sitne linije i bore. Ako imate masnu kožu izbegavajte ovakve pudere.

Vrste pudera

1. Mineralni puder – Ovaj puder je omiljen zbog činjenice da ne zatvara pore na koži, ali prekriva sve nedostatke. Zbog mineralnih sastojaka svaki tip kože ga dobro podnosi. Nanosi se četkicom, od sredine lica prema ivicama, polukružnim pokretima.

2. Tečni puder – Najzastupljenija vrsta pudera zbog pristupačnosti, nanošenja i cene. Proizvodi se za sve tipove kože, deluje prirodno i lako se nanosi. Najbitnije je izabrati nijansu koja je prikladna za vas. Izaberite nijansu sličnu boji vaše kože kako biste zadržali prirodni izgled.

3. Puder u prahu (kompaktni puder) – Najbolje ga je koristiti kao trajni zaštitni sloj. Nanesite ga pomoću četke za puder, nakon čega još jednom pređite istom preko lica kako biste se rešili eventualnog viška.

4. Tonirana krema – Ukoliko nemate puno vremena za šminkanje, a imate čist ten i potrebno mu je samo malo ujednačavanja, idealno rešenje je tonirana krema. Nanosi se prstima ili četkom za tečni puder i od svih pudera je najjednostavniji za korišćenje.

5. Kameni puder – Obavezna oprema uz ovaj tip pudera je sunđer za nanošenje, iako mnogi smatraju da se najbolje nanosi četkicom. Ako koristite sunđer, kožu dodirujte blago i često je perite kako ne biste nečistoću i masnoću ponovno vraćali na kožu.

Savet plus: U potragu za novim puderom krenite s ogledalcem u torbici i bez imalo pudera na licu. Nijanse uvek isprobavajte na licu, a ne na ruci: povucite tanki sloj pudera od obraza do linije vilice, lagano ga utrljajte u kožu i pogledajte kako izgleda na prirodnom svetlu.

Izvor: Life Content / Ordinacija.hr

OSTAVI KOMENTAR