Start Style Beauty Tips Kako da sprečiš prehladu?

Kako da sprečiš prehladu?

SHARE

Prehlada nije bolest koja je opasna po život, ali svakako ga može zagorčati i pretvoriti ga u borbu s klicama i virusima.

Kako ne bi narednih nedelju dana provela zamotana u ćebe s hrpom maramica na noćnom ormariću, drži se ovih zlatnih pravila koja će sprečiti eventualnu prehladu:

Peri ruke

Inače je važno često prati ruke, ali kad je sezona prehlade u pitanju – taj ritual postaje još važniji. Klice se prenose najčešće direktnim kontaktom, a pošto klice mogu preživeti satima izvan organizma – dovoljno je da dotakneš predmet s kojim je prehlađena osoba bila u kontaktu. Malo mlake vode i sapun čine čuda.

Zeleni čaj

Zeleni je čaj poznat po svom antioksidantnom delovanju, a da stvar bude bolja – većina takvih čajeva sadrži nula kalorija. Ako ipak  ne želiš da piješ čaj, pobrini se da dobiješ svoju dnevnu dozu antioksidanata. Brokoli, spanać i narandže odlični su za podizanje imuniteta.

Jedi beli luk

Bojiš se da ćeš zbog lošeg zadaha oterati ljude od sebe? Uzmi u obzir da ti se verojatno neće hteti približavati ni ako budeš kijala, kašljala i šmrcala. Beli luk je prirodni antibiotik i antiseptik, namirnica koja može sprečiti, ali i lečiti prehladu. Mnogi ljudi ne vole njegov ukus, a ako si i ti jedna od njih – probaj ga kombinovati s medom. Očisti malo belog luka, iseci na tanke listiće, prekrij s medom i pusti da odstoji tri sata. Tako ćeš dobiti sok, a jedna čajna kašičica na dan biće više nego dovoljna.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van

Jabuke su se nekad koristile za lečenje gripa, bronhijalnih bolesti i za odčepljivanje nosa. Bogate su vitaminom C i mineralima koji podižu imunitet pa su delotvorni u borbi protiv virusa i bakterija.

Pij puno tečnosti

Poznato je da voda čisti i osvežava organizam. Ne treba da preteruješ i ispijaš litre od kojih će ti biti mučno, ali imaj na umu da zadovoljiš barem minimalnu dozu na dan koja je potrebna kako bi organizam nesmetano funkcionisao.

Jogurt

Studije su pokazale kako je jedan jogurt na dan dovoljan da smanjiš opasnost od zaraze prehladom za 25 posto.

Ne diraj lice

Pipkanje po licu zaobiđi u što je većem luku moguće. Virus prehlade u tvoje telo ulazi kroz oči, nos i usta. A učinićeš sebi i veliku uslugu što se tiče čistoće svojeg tena.

OSTAVI KOMENTAR