Start Style Beauty Tips Kako da se motivišete za vežbanje?

Kako da se motivišete za vežbanje?

SHARE

Svi znamo koliko je fizička aktivnost važna, pa, ipak, često nas mrzi da skoknemo do teretane ili bazena. Evo nekoliko trikova pomoću kojih ćete naći motivaciju da se pokrenete!

Održavanje zdravlja, te lep izgled, trebalo bi da su najjača motivacija da se bavimo fizičkim aktivnostima. Međutim, iskustvo onih koji vežbanje doživljavaju kao nužno zlo pokazuje da su ponekad sitnice mnogo veći podstrek da se pokrenemo, nego samo razmišljanje o koristi koju imamo od trčanja, plivanja ili vežbanja u teretani.

1. MUZIKA
Naravno, ona koju volite i inače slušate, a ne ona koju neko drugi preporučuje za ovu ili onu aktivnost. Slušanje omiljene muzike dok vežbate stvara osećaj da je i vežbanje deo nečeg što vam prija i, vremenom, postaće i deo vaše svakodnevice – zajedno sa omiljenom play listom.
2. DRUŠTVO
Osoba sa kojom inače rado provodite vreme – brat, sestra, prijatelji, partner – i te kako može da vežbanje učini prijatnijim. Ukoliko vas mrzi da trčite sami ili vam se ne ide na bazen u solo varijanti, pozovite nekoga da ide sa vama. Na taj način fizičku aktivnost pretvorićete u druženje, ali sa efektima mnogo boljim od onih koje imaju višesatno kafarenje u sobi ili sedenje u kafiću.
3. AMBIJENT
Naravno da je dosadno trčati na hipodromu ili šetati uvek istom maršrutom, ako ste “šetač”. Promenite trasu kojom trčite ili šetate, idite tamo gde vam je zanimljivo, gde ima ljudi, neka vaša šetnja ili džoging budu prilika za susrete sa drugim ljudima ili za obilazak nekih lepih, a vama manje poznatih, delova grada u kom živite. Takođe, lepe dane možete iskoristiti za vežbanje u parku ili u prirodi. Toliko je vežbi koje mogu da se rade na travi.
4. VAŠA SOBA
Ukoliko ne volite da vas drugi gledaju kako radite vežbe ili niste u mogućnosti da ulažete u dobru sportsku opremu, a ne biste da vas u teretani uvek viđaju u istom, vežbajte kod kuće. U tom slučaju uopšte nije bitno šta ćete obući, pustićete baš onu muziku koja vama prija i držaćete svoj ritam. Osim toga, ako vam nekako uvek nedostaje vremena, vežbanjem u sopstvenom aranžmanu uštedećete vreme koje biste inače izgubili na spremanje, odlazak i dolazak. Ako sami niste sigurni šta sve treba da radite, nabavite DVD sa vežbama. I ne brinite što vas ne nadgleda trener. Možda bi vežbanje uz stručnu pomoć brže dalo efekte, ali i samostalno vežbanje bolje je od toga da ne radite ništa.

5. PROMENA
Veoma je bitno da ne radite stalno jedno te isto, jer osim toga što se mišić, vremenom, navikava na određenu vežbu, pa više ne reaguje na nju, prirodno je da će vam dosaditi. Zato isprobajte razne varijante rekreacije, ali nemojte se ni na šta forsirati. Recimo, vikendom idite na bazen, jer tada imate najviše vremena. U teretanu idite onoliko puta nedeljno koliko možete da postignete. Onih dana kada ne stignete da odete ni u teretanu ni u šetnju, niti bilo gde drugde gde inače nešto vežbate, “prošetajte se” po stepenicama u vašoj zgradi – to je odlično za kondiciju, kao i za mišiće nogu i zadnjice. Bitno je da se ne terate na nešto što vam je već postalo mrsko i dosadno, jer će vam se u protivnom smučiti ne samo ta, nego i sve druge fizičke aktivnosti.

I NARAVNO – REZULTATI
Istraživanja pokazuju da nema jače motivacije od vidljivih rezultata. Dakle, izdržite! Budite istrajni onoliko koliko je potrebno da se pojave prvi rezultati. Ne očekujte čuda, ali pratite kako se vaše telo menja i razvija. Kad uvidite da od vežbanja zaista ima vajde, osladiće vam se.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

OSTAVI KOMENTAR