Start Style Beauty Tips Jagode za naše zdravlje

Jagode za naše zdravlje

SHARE

Jagode su vrlo ukusno i posebno zdravo voće koje sazreva u proleće. Prelepa jarka crvena boja i slatkasti ukus čine ih neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu spiska najdražih.

Zbog mnoštva povoljnih uticaja koje ima na zdravlje i očaravajućeg ukusa, njena primena je mnogostruka. Koristimo ih sveže, kao dekoraciju, u kolačima, marmeladama, sokovima, sladoledima… Uz šaroliku primenu u nastavku pročitaj koje se sve blagodeti kriju u tom malom plodu niske grmovite biljke.

Lekovitost jagoda

Samo osam jagoda osiguraće i do 140 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Odličan su izvor floata koji eliminišu rizik od anemije i malaksalosti, sadrže biljne fenole koji zajedno s antioksidantima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Dobar su izvor prehrambenih vlakana koja blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Sadrže sedam puta veću količinu antioksidanata nego jabuke ili banane i dva puta veću nego narandže ili grožđe.

Čuvanje jagoda

Neoprane jagode možeš čuvati u frižideru do dva dana, a oprane možeš posuti šećerom i zamrznuti. Njihovo čuvanje u tom obliku je otežano jer sadrže visok procenat vode pa ih svakako iskoristi u najkraćem mogućem roku.

OSTAVI KOMENTAR