Start Style Beauty Tips Da li znaš koliki je rok trajanje tvoje šminke?

Da li znaš koliki je rok trajanje tvoje šminke?

SHARE

Nanošenjem šminke kojoj je istekao rok trajanja izlažemo se raznim infekcijama i promenama na koži, zato je bitno znati koliko dugo možemo koristiti određene preparate bez straha od upale.

Šminku je potrebno pravilno nanositi i čuvati kako bi joj produžili rok trajanja. Aplikatori s kojima je nanosimo na lice moraju biti čisti, a kada promeni miris, šminka je spremna za smeće!

Tečni puder i korektor

Od otvaranja imaju rok trajanja otprilike godinu dana. Treba ih čuvati dalje od toplote i sunca. Kada primetiš promenu u boji, mirisu ili teksturi trebalo bi ga baciti.

Puder u kamenu ili prahu

Ovakvi puderi imaju rok trajanja do tri godine. Polako se troše, pa je moguće da ćeš ga imati i par godina, ali vodi računa o tome da ga baciš nakon isteka roka. Pazi na sunđere kojima nanosiš puder, peri ih redovno u toploj vodi i sapunu.

Senka

Senka za oči takođe može da traje do tri godine. Senka kremaste strukture traju od šest meseci do godinu dana. Pazi na čistoću aplikatora s kojim nanosiš senku, operi ga toplom vodom s vremena na vreme kako bi sprečila sakupljanje bakterija.

Tuš

Može se koristiti godinu dana. Istek roka trajanja primitećeš ćeš kad postane suv i promeni miris.

Olovka

Olovke za oči, usne ili obrve mogu trajati do dve godine. Oštrenje olovke pomaže u sprečavanju sakupljanja bakterija i održavanju higijene.

Maskara

Ima kratak rok trajanja, od tri do maksimalno šest meseci. S njom treba biti jako pažljiv, polagano je izvuci iz ležišta, nemoj “pumpati” jer ćeš tako samo ubrzati proces sušenja. Pokvarena maskara može izazvati ozbiljne upale poput konjuktivitisa.

Rumenilo

Može trajati do tri godine. Kremasta rumenila nemoj koristiti duže od godinu dana. Pazi na čistoću četkice za rumenilo i najbolje bi bilo da je ostavljaš u uspravnom položaju, odnosno da ne stavljaš dlačice četke na prašnjava mesta.

Ruž

Traje do dve godine, i bilo bi dobro nakon par meseci korišćenja nanositi ga četkicom. Primetićeš da je pokvaren kada promeni miris, a kako bi ga što duže održala svežim čuvaj ga na tamnim i hladnim mestima.

OSTAVI KOMENTAR