Start Style Beauty Tips Čaj: Ukusan i zdrav napitak

Čaj: Ukusan i zdrav napitak

SHARE

Prema jednoj legendi čaj je slučajno otkrio kineski car Shen Nund oko 2750. godine pre Hrista. Do otkrića je došao tako što mu je u vodu, koju je kuvao, slučajno upao listić zelenog čaja i obojio je.

Znatiželjni je car probao zeleni napitak očaravajućeg mirisa i vrlo mu se svideo. Svakodnevna šoljica čaja ima mnogobrojne pozitivne učinke na celokupan organizam, a zašto je ispijanje tog vrućeg napitka navika koju treba usvojiti, pročitaj u nastavku:

Čaj za zdravo srce – mnoga su istraživanja potvrdila da ispijanje čaja štiti od nekih oboljenja srca. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidantima koji neutrališu slobodne radikale.

Za zaštitu kože – u nekim čajevima se nalaze visoke koncentracije antioksidanta i vitamina E i C koji usporavaju proces starenja kože. Zeleni je čaj jedan od njih.

Za pomoć pri mršavljenju – svakodnevno ispijanje čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma. Neki čajevi ubrzavaju metabolizam i podstiču lakše sagorevanje viška kalorija.

Za zdrave kosti i zube – naučnici su zaključili da oni koji redovno piju šoljicu čaja dnevno, tokom nekoliko godina, imaju dobro očuvanu gustinu kostiju. Tajna je u velikom udelu fluorida, koji su važni za očuvanje zdravih i čvrstih zuba.

OSTAVI KOMENTAR