Start Style Beauty Tips Banana je sjajan saveznik zdravlja i lepote

Banana je sjajan saveznik zdravlja i lepote

SHARE

Svi uvek trube o jabukama, ali vreme je da se malo bacimo i na banane! Banane su jako zdrave, a visoki udeo ugljenih hidrata čini ih idealnim izborom za mali zalogaj između velikih obroka, pogotovo za vreme napora izazvanog radom ili učenjem. Evo nekih odličnih stvari koje banana radi za tvoje telo:

1. Regulacija probavnog sistema

Zatvor i loša probava veliki su problem, a banane pomažu u rešavanju istog. Bogate su vlaknima koja podstiču rad probavnog sistema, a banana na dan pomaže u održavanju tog rada.

2. Smanjuje rizik srčanih bolesti i snižava pritisak

Banane su bogate kalijumom, koji je ključan za kontrakciju mišića, pravilan rad srca i živčanog sistema. Telu je potrebno 4g kalijuma dnevno, a taj je unos osiguran konzumacijom jedne banane. Takođe je korisna za snižavanje krvnog pritiska.

3. Pomaže protiv depresije

Triptofan je esencijalna aminokiselina u ljudskoj ishrani, a ima je i u banani. Ona pomaže u borbi protiv depresije, a istraživanja pokazuju kako banane smanjuju i stres.

4. Protiv menstrualnih bolova

Mnoge žene imaju jake menstrualne bolove, a umesto tablete odlično je pojesti bananu. Banane sadrže vitamin B6, koji pomaže regulaciji nivoa glukoze u krvi, što poboljšava raspoloženje i smanjuje menstrualne bolove.

5. Protiv anemije

Banane su uz kalijum bogate i gvožđem, koje povećava nivo hemoglobina u krvi, što uzrokuje smanjenje anemije. Umesto tableta gvožđa, pokušaj s bananom dnevno.

6. Pomažu kod mentalnih napora

Istraživanja pokazuju da ljudi koji uključe bananu u doručak i užinu imaju mnogo veću koncentraciju tokom dana, što je odlično za studente i ljude koji rade. Jedna banana vratiće te u koncentraciju i olakšati učenje ili drugi mentalni napor.

OSTAVI KOMENTAR