Start Stars Koji bi to filmovi mogli biti nominovani za Oskara? (1.deo)

Koji bi to filmovi mogli biti nominovani za Oskara? (1.deo)

SHARE

Do zvaničnog objavljivanja nominacija za prestižnu nagradu američke filmske akademije ostalo je nešto manje od dva meseca, ali mnogi portali su već dali svoja predviđanja za najvažnije kategorije.

Budući da se godina bliži kraju, stvari postaju puno jasnije, iako mnogi tvrde da će onih ozbiljnih kandidata biti relativno malo, jer ove godine nismo imali prilike da uživamo u naslovima u kojima se automatski može prepoznati pobednički potencijal. Uprkos uobičajeno mračnim prognozama, filmska 2010. godina bila je iznenađujuće dobra, s tim  da neke od jačih naslova još uvek nismo imali prilike da pogledamo u domaćim bioskopima.

1. Društvena mreža (The Social Network)

Iako na blagajnama bioskopa nije ostvario neverovatan uspeh (“samo” 180 miliona dolara), Fincherovo najnovije delo svakako je jedan od filmova o kojima se ove godine pisalo i pričalo. Razlog je najvećim delom fenomen kojim se film bavi, ali malo ko je mogao da spori kako je reč o odlično napisanom, režiranom i odglumljenom film. Kritika ga je prihvatila s oduševljenjem, pa nema sumnje i da će Akademija prepoznati ne samo Finchera, briljantan scenario Aarona Sorkina, već i Jessea Eisenberga koji je fantastično tumačio Marka Zuckerberga.

2. Čovek zvani Hrabrost (True Grit)

Kada govorimo o braći Coen, govorimo o talentovanom dvojcu koji od fantastičnog “Nema zemlje za starce” nije učinio pogrešan korak (“Spaliti nakon čitanja”, “Ozbiljan čovek”), a srećnici koji su imali priliku da pogledaju njihov najnoviji film, rimejk vestern klasika, tvrde kako je reč o jednom od njihovih najboljih filmova. Ulogu iskusnog Jeffa Bridgesa već sada upoređuju s o onom Daniel Day Lewisa u “Biće krvi” pa nema sumnje da je i to prilično izvesna nominacija. Sve u svemu, reć je o punokrvnom američkom vesternu kakav se čeka od Eastwooodovog “Neoprostivo” (četiri Oskara). U filmu se pojavljuju Matt Damon i mlada i talentovana  Hailee Steinfield kojoj bi ova uloga mogla doneti i prvu nominaciju.

3. Winter’s Bone

Akademija nikada nije zazirala od depresivnih porodičnih drama, a priča o prerano odrasloj sedamnaestogodišnjakinji koja pokušava ući u trag problematičnom ocu i istovremeno održati porodicu na okupu, svakako je jedan od onih filmova koji im neće proći ispod radara. Kako zbog odlične prođe na važnijim festivalima, tako zbog neupitnog kvaliteta filma. Mlada Jenniffer Lawrence (“Ravnica u plamenu”) takoe je ime na koje treba obratiti pažnju, a jedini bi problem mogao biti “Rabbit Hole” Johna Camerona Mitchella koji se vrlo lako može nametnuti kao ravnopravna konkurencija.

4. 127 sati (127 Hours)

Danny Boyle ponovo je udružio snage sa Simonom Beaufoyem, scenaristom zaslužnim za “Milionera sa ulice” (osam statua) i bacio se na adaptaciju knjige Arona Ralstona. Naime, reč je o filmu utemeljenom na istinitom događaju, a radnja se bavi petodnevnom agonijom koju je Ralston preživeo čameći na dnu kanjona nakon što je kamen prignječio ruku. Kritike su odlične, neki tvrde kako je reč o najboljem Boyleovom filmu, a mnogi su oduševljeni glumačkom izvedbom Jamesa Franca koji se napokon izvukao iz serije loših filmova i stonerskih komedija, dokazavši šta stvarno može. Prvo u “Milku”, a zatim i u daleko slabiju “Howlu” kojem je upravo Franco ubedljivo najjača strana.

5. Crni labud (Black Swan)

Arronofsky je reditelj na kojeg se uvek obraća posebna pažnja, jer mu je pretenciozni “Fontana života” zasad jedini loš potez. “Rvač” iz 2008. Akademija je nepravedno zapostavila, pa postoji mogućnost da će svoj propust pokušati da ispravi ove godine. Isto tako, film je pokupio četiri nominacije na Spirit Awardsu, a Mila Kunis je osvojila nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu pa i to predstavlja određeni festivalski kapital na koji valja računati. Naravno, nikako ne smemo zaboraviti Natalie Portman.

OSTAVI KOMENTAR