451
Znate li zašto svi plaču uz Adelin “Someone Like You?”

Znate li zašto svi plaču uz Adelin “Someone Like You?”

451
SHARE

Nakon što je Adele svojim hitom “Someone Like You” s višestruko nagrađivanog albuma “21” osvojila ceo svet pa je kompozicija postala himna nesrećno zaljubljenima, naučnici su se posvetili proučavanju misterija zašto svi plaču na njenu slavnu pesmu.

Photobucket

Naime, pesma “Someone Like You” ima čak 20 komponenti za koje stručnjaci smatraju da izazivaju jake emotivne podražaje kod slušalaca. Od toga ih 18 sadrži appoggiature, stilske figure za ulepšavanje melodija koje stvaraju disonancu ili u prevodu – ima 18 zvučnih elemenata koji u slušaocu stvaraju intervale napetosti i opuštanja, a što ih je više ukupna emotivna reakcija je jača. Upravo zbog toga mnogima na kraju krenu suze.

[youtube hLQl3WQQoQ0]

Naravno, i sam tekst pesme ima dirljivu priču što dodatno emotivno pogađa slušaoca, a i Adelin glas svemu mnogo doprinosi. “Blaga modulacija glasa kod Adele takođe pridonosi uticaju pesme pri prelasku s jedne melodije na drugu”, objasnio je psiholog Martin Guhn u intervjuu za Daily Mail.

21 KOMENTARA

  1. tim “naucnicima” bi bilo bolje da traze lek protiv raka,nego sto se zamlacuju glupostima,nemojte da me shvatite obozavam Adele i ovu pesmu al ima vaznijih stvari koje bi naucnici mogli da proucavaju

  2. Ljudi jer mi moze neko dati link za pesmu Elitni odredi-nema nas……nmg da je skinem nemam pojma zasto…..

    P.S hvala u nepred :) :D ;)

  3. Slazem se sa @dijana92 !! Bolje bi bilo da traze lijek koji bi izlijecio pola planete :D ! Pjesma je mnogo tuzna , ali iskreno nisam plakala uz nju !! Meni je vise i dosadila !! Gdje god da udjem ili je neko pusti ili je neko pjeva !! :))

  4. meni je inace u poslednjih 10god najtuznija pesma od Green Day Wake Me Up When September Ends,narocito spot kada ona devojka pocne da place sva se najezim,inace najtuznija pesma svih vremena je definitivno Eric Clapton Tears In Heaven

  5. Ajoj, pa sve se danas istrazuje -.- Oni su psiholozi, a ne doktorii (farmaceuti) I mogu proucavati njene pesme, i uz to traziti lek.. Mene bi ovo bas zanimalo da nisam sad procitala. :D

  6. Meni se ova pjesma uopste ne svidja na nacin na koji je ona pjeva…..mnogo mi se vise svidja kad je neko drugi pjeva (ali ne kad nju kopiraju, vec kad je pjevaju na svoj nacin) :)

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.