Start Stars Hot News! Venčali se princ William i Kate Middleton

Venčali se princ William i Kate Middleton

SHARE

Oči celog sveta ovog su petka bile uprte prema Londonu, gde su britanski prestolonaslednik princ William i njegova izabranica Kate Middleton izrekli sudbonosno “da”.

U grad su doputovali brojni turisti koji su želeli da budu deo ovog slavlja, a procenjuje se kako je kraljevsko venčanje putem medija pratilo više od dve milijarde ljudi iz celog sveta. Zvona Westminsterske katedrale trosatnom su neprekidnom zvonjavom označila ženidbu princa Williama, drugog u redu za britanski kraljevski presto.

Srećnici koji su dobili pozivnice za venčanje, njih 1,900, u Westminsterskoj katedrali počeli su  da se skupljaju već od 9.30 sati, a tek nešto pre 11 časova počeli su da stižu značajniji gosti, među kojima i premijeri, predsednici, sultani i članovi kraljevskih porodica iz inostrastva, među kojima su bili i naši princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. Među zvanicima su se našli i brojni bogataši kao i pripadnici svetskog džet seta i estrade, među kojima i David i Victoria Beckham, kao i Elton John, veliki prijatelj pokojne princeze Diane, i njegov partner David Furnish.

U 11.10 sati su prema katedrali krenuli princ William, koji je za venčanje odabrao crvenu odoru, i njegov brat, princ Harry, koji mu je ujedno i venčani kum, a koji je odenuo crnu svečanu odoru. Do Westminsterske katedrale stigli su u 11.18 sati. Idući je stigao princ Charles sa svojom drugom suprugom Camillom Parker Bowles, a nešto pre 11.50 sati u katedralu je ušla i britanska kraljica Elizabeta II.

Prema Westminsterskoj katedrali tad je u raskošnoj beloj venčanici, u pratnji oca Michaela, koji ju je dopratio sve do oltara, krenula buduća princeza Catherine. Njena majka Carole u katedralu je zajedno s njenim bratom došla 20-ak minuta ranije, dok je njena sestra Pippa, koja joj je i venčana kuma, takođe stigla ranije, s deverušama.

Iako se kao dizajnerka venčanice Kate Middleton poslednjih nedelja spominjala Sophie Cranston, u podne je mlada u Westminstersku katedralu ušetala u klasičnoj beloj strukiranoj venčanici, prozirnog čipkastog gornjeg dela i rukava, koju je Sarah Burton dizajnirala za modnu kuću Alexandera McQueena. Na glavi je nosila tijaru pozajmljenu iz kraljevske riznice.

Crkveni obred venčanja započeo je u 12.10 sati prema našem vremenu. Sudbonosno “da” par je izrekao u 12.15 sati, a potom su razmenili zavete i venčano prstenje. Svadbeni poljubac u katedrali je izostao – prvi poljubac nakon venčanja, prema protokolu, izmenili su tek na balkonu Buckinghamske palate.

Crkveni deo svadbene ceremonije završio se u 13 časova, nakon čega su se mladenci otvorenom kočijom zaputili prema Buckinghamskoj palati, usput pozdravljajući okupljenu gomilu. U palati, gde su stigli u 13.25 sati, priređen je prijem za svega 650 odabranih zvanica. Nakon kratkog predaha, u 14.25 sati, princ William i princeza Catherine pojavili su se na balkonu Buckinghamske palate u pratnji kraljice Elizabete II., svojih roditelja i ostalih najbližih članova svojih porodica.

Pred nepreglednom gomilom koja se okupila pred palatom, konačno su izmenili svoj prvi bračni poljubac. Za sve one koji su očekivali filmsko ljubljenje usledilo je razočaranje – poljubac novog kraljevskog para bio je kratak i odmeren. Šta više, prvi poljubac bio je toliko kratak da je mnogima i promakao, pa su ga princ William i njegova novopečena supruga “reprizirali” u nekoliko sekundi dužoj verziji tokom ceremonijalnog leta vojnih aviona.

OSTAVI KOMENTAR