Start Stars Hot News! Velika Britanija zabranila retuširane reklamne kampanje s Juliom Roberts

Velika Britanija zabranila retuširane reklamne kampanje s Juliom Roberts

SHARE

Oglasi za kozmetičke proizvode kompanija Lancome i L’Oreal na kojima su retuširana lica Julie Roberts i Christy Turlington zabranjeni su u Velikoj Britaniji.

Na reklamne kampanje požalila se zastupnica liberalnih demokrata, Jo Swinson koja je izjavila da L’Orealovi oglasi “ne prikazuju reprezentativno kakve rezultate postižu njihovi proizvodi”. Agencija za standarde oglašavanja odmah je reagovala i složila se da su slike manekenke i glumice previše dorađene što krši njihova pravila. L’Oreal je i sam priznao da je retuširao oglase, ali su demantovali da time varaju kupce.

[youtube dTSU8_zX_mA]

“Ovde je važna šira slika, jer polovina mladih žena između 16 i 21 godine starosti kaže da bi razmislile o plastičnim operacija i videli smo da se broj poremećaja u ishrani udvostručio u poslednjih 15 godina”, rekla je zastupnica Swinson za BBC. Ona smatra da ovakve reklame stvaraju problem sa samopouzdanjem i slikom o vlastitom telu. “Način na koji je preterano retuširanje postalo prihvaćeno u našem društvu, samo pridonosi tom problemu”, smatra ona. Swinson je pokušala da zabrani fotošopovanje reklama još 2009, ali nije uspela, a sada moli agenciju koja nadzire reklame da odredi stroge granice kada retuširanje i postprodukcija menjaju izgled modela.

OSTAVI KOMENTAR