Start Stars Hot News! Preminula Elizabeth Taylor

Preminula Elizabeth Taylor

SHARE

Slavna glumica Elizabeth Taylor preminula je u 80. godini života.

Vest o smrti prvo je potvrdila njena portparolka, a potom se njen sin Michael Wilding oglasio saopštenjem u kojem se navodi: “Uvek ćemo biti inspirisani njenim trajnim i neizmernim doprinosom svetu”.

Podsetimo, 79-godišnja Taylor je već dugo imala teške zdravstvene probleme. Pre dva meseca hospitalizovana je u losanđeleskom medicinskom centru Cedars-Sinai upravo zbog kongestivnog zatajenja srca – stanja u kojem srce ne pumpa dovoljno krvi i kiseonika u druge organe.

Elizabeth Taylor, poznata i pod nadimkom Liz, rođena je 27. februara 1932. godine u Velikoj Britaniji, u Hampsteadu. Od dečje zvijezde izrasla je u jednu od najtalentovanijih, najlepših i najvećih glumica holivudskog “zlatnog doba”. Američki filmski institut stavio ju je na sedmo mesto svoje liste ženskih glumačkih legendi.

Jedna od njenih prvih uloga je ona u filmu “Lassie” 1943. godine. U karijeri je osvojila dva Oskara za najbolju glumicu (prvi put 1960. godine za “Butterfield 8”, a drugi put 1966. godine za “Ko se boji Virginije Woolf”). Za zlatni kip je bila nominovana još četiri puta.

Među neke od njenih najpoznatijih uloga spadaju i one u filmovima “Kleopatra”, “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Blue Bird”, “Mala noćna muzika”, “Doktor Faust”, “Ivanhoe”, “Quo Vadis”, “Raintree County”,  i brojne druge.

[youtube a_JIkRylEzc]

Elizabeth Taylor bila je i bliska prijateljica Michaela Jacksona, a on joj je svojvremeno posvetio prelepu baladu Liberian Girl.
Taylor se udavala čak osam puta, ali je imala sedmoricu muževa. Uz četvoro dece, iza Taylor je ostalo i desetoro unuka. Po prvi put je baka postala 1971. godine, kad joj je bilo 39 godina.

OSTAVI KOMENTAR