Start Stars Hot News! Otkriven kip Kurtu Cobainu, na 17. godišnjicu njegove smrti

Otkriven kip Kurtu Cobainu, na 17. godišnjicu njegove smrti

SHARE

Kurt Cobain je s Kristom Novoselićem 1985. godine osnovao grupu Nirvana. Svojom muzikom stvorili su novi pokret koji je bio veoma popularan početkom 90-ih godina, grandž. Pokret koji je do tada bio neviđen, tačnije zvuk koji se nikad pre nije mogao čuti, za sobom je poveo veoma veliki broj buntovne i nezadovoljne mladeži.

Iako bi se danas neki od tih klinaca radije opredelili za emo subkulturu kako bi mogli izraziti svoja osećanja bola i nezadovoljstva, grandž je bio ipak mnogo drugačiji. Provlačenje besa i melanholije kroz sirove tekstove i muziku mnogim klincima tada je omogućilo da se oslobode, ali ne i samom Kurtu. “Hvala vam svima iz dubine mojeg gorućeg, mučnog stomaka za vaša pisma i brigu za vreme poslednjih godina. Ja sam previše čudna, zlovoljna beba! Nemam više strasti, i zato zapamtite, bolje je izgoreti neko izbledeti. Mir, ljubav, empatija”, stoji u njegovom oproštajnom pismu.

Poslednjih godina svoje karijere borio se s velikom depresijom, bolestima i zavisnostima od alkohola i teških droga. Jedina radost u tim momentima kod njega se mogla primetiti samo u blizini kćerke Frances Bean koju ima s pevačicom Courtney Love iz grupe Hole. Courtney je, poput Kurta, takođe bila među pokretačima jedne subkulture, Riot Grrrl. Iako je i sama upala u kovitlac droge, alkohola i depresije, mnogi upravo nju krive za smrt legendarnog pevača.

Ipak, Kurt, koji se nekoliko puta prijavljivao na odvikavanje od zavisnosti i s istih bežao, pronađen je mrtav 8. aprila 1994. godine u svom domu, a patolog je ustanovio kako je preminuo tri dana ranije i da je najverovatnije reč o samoubistvu jer nije bilo tragova nasilja i opiranja, a pevač je za sobom ostavio i oproštajno pismo.

Courtney je čitajući delove njegovog pisma okupljenima na poslednjem ispraćaju doživela živčani slom. Cobainovo telo je kremirano, a pepeo prosut po reci Wishkah. Na 17. godišnjicu smrti u utorak u rodnom Aberdinu su mu podigli spomenik, a napravili su ga lokalni umetnici. Spomenik je zapravo napravljen u obliku njegove kultne Fender gitare s kojom je stvarao i svirao svoje pesme. U rodnom Aberdinu već postoji natpis na ulazu u grad na kojoj piše “Come As You Are” prema jednoj od njegovih pesama.

OSTAVI KOMENTAR