Start Stars Hot News! Oskar 2012: Bez velikih iznenađenja

Oskar 2012: Bez velikih iznenađenja

SHARE

Uprkos  stavu kako se radi o događaju koji zanima sve manji broj ljudi, dodela Oskara i dalje je centralni filmski događaj godine, bez obzira šta mislili o samom kvalitetu filmova ili odlukama koje se tamo donose.

null

Ipak, ono što će se uskoro morati promeniti jeste sastav glasačkog tela. Naime, glasačko telo čini 90 posto belih muškaraca iznad 60 godina, a to je nešto što će iz godine u godinu pobuđivati sve više reakcija. Uz staru zamerku zakidanja tamnoputih glumaca, sve se češće spominje i činjenica da starkelje u žiriju jednostavno odbijaju da prihvate novotarije, a takvim statistikama automatski možemo pripisati i predvidljivost same dodele.

null

Međutim, to je stara boljka i možda je vreme da se napokon pomirimo sa činjenicom da su Oskari zabavni onoliko koliko i voditelj dodele. U ovom slučaju radilo se o proverenom Billyju Crystalu, veteranu koji se deveti put našao u ovoj ulozi, a ne bismo smeli zaboraviti ni to da je prošlogodišnji pokušaj “podmlađivanja” Oskara završio neslavno (šifra: Anne Hathaway i James Franco).

null

Većih iznenađenja zaista nije bilo. Octavia Spencer očekivano je (i zasluženo) osvojila Oskara za sporednu ulogu, isto se dogodilo i odličnom Christopheru Plummeru koji je zasenio konkurenciju, “Rango” je proglašen najboljim dugometražnim animiranim filmom, osiromašena kategorija najbolje pesme (dve nominovane) prošla je bez iznenađenja (Bret McKenzie za Muppete), a najveća borba bila je ona u kategoriji za najbolji film ili preciznije, borba između filmova “The Artist” i “Hugo”. Nažalost, ova je trka bila poprilično nezanimljiva jer i Hazanavicius i Scorsese bavili su se istom temom – sopstvenom ljubavlju prema filmskoj umetnosti.

null

Da ne bi bilo zabune, oba su filma prelepo snimljena i režirana, ali ovde nemamo klasični oskarovski materijal već pomalo izvikane naslove o kojima se češće pričalo u kontekstu tehničkih dostignuća. Odluka je na kraju pala na “Umetnika” i time je samo potvrđeno ono što su svi predviđali.

null

Što se glumaca tiče, takođe govorimo o očekivanom rezultatu jer Jean Dujardin bio je očekivani pobednik. Međutim, iznenadila je nagrada za Meryl Streep, ponajviše zbog toga jer je u karijeri nanizala daleko boljih uloga od ove (“The Iron Lady”). Mnogi su očekivali da će Oskar pripasti Violi Davis jer njena je uloga zaista bila najupečatljivija. Ali, o nečemu se mora pričati, a ovo je u svakom slučaju bila nepravda večeri.

Sve u svemu, bila je ovo solidna dodela, ali pomalo je razočaravajuće kada morate konstatovati da je najveće iznenađenje večeri bio Sacha Baron Cohen kao admiral Aladeen i njegova promocija “Diktatora” koja je između ostalog uključivala izvikivanje parole “smrt zapadu” i prosipanje pepela Kima Jonga-Ila po Ryanu Seacrestu i crvenom tepihu.

OSTAVI KOMENTAR