Start Stars Hot News! Obeležavanje Evropskog dana mlade filmske publike u Kulturnom centru Beograda

Obeležavanje Evropskog dana mlade filmske publike u Kulturnom centru Beograda

SHARE

U 2012. godini Evropska filmska Akademija ustanovila je novu nagradu koja se obraća i koja je posvećena mladoj evropskoj publici – European Film Academy Young Audience Award.

null

Na Evropski dan mlade filmske publike – 10. juna 2012, koji će ove godine biti promovisan i prvi put obeležen, tri nominovana filma za mladu publiku biće prikazana publici uzrasta od 10 do 13 godina, u šest evropskih gradova: Amsterdamu, Beogradu, Kopenhagenu, Erfurtu, Štokholmu i Torinu.

Mlada publika će imati priliku da pogleda filmove Sestra (L’Enfant d’en Haut /Sister) u režiji Ursule Mejer, Švajcarska/Francuska, film Plava ptica (Blue Bird) u režiji Gust van der Berga (Gust van den Berghe), Belgija, i film Kauboj (Kauwboy) u režiji Budevijn Kula (Boudewijn Koole), Holandija. Nakon što pogleda filmove, publika će odlučivati o pobedniku. Šest evropskih gradova biće povezano linkovima putem interneta dok će prezentacija i uručenje nagrada biti održano istog dana u Erfurtu u Nemačkoj, u kome je sedište jednog od najznačajnijih festivala za mladu publiku.

null

Počastvovani smo što je Beograd jedan od šest evropskih gradova koji će glasati za ovu nagradu. Organizatori projekta u Beogradu su Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i uz medijsku podršku RTV Studio B.

Glasanje žirija u Beogradu, kao i u svim gradovim će se snimati, a proglašenje njihovih odluka biće direktno prenošeno video vezom. Ceremonija glasanja i proglašenja kandidata za pobednika imaće kao domaćine ličnosti poznate i cenjene među mladima, a rezultate glasanja ,,mladog” žirija u direktnoj vezi sa ostalim gradovima predstaviće dvoje mladih učenika-prezentera koji govore engleski.

Prikazivanje filmova i glasanje beogradske mlade publike će se održati u nedelju 10. juna 2012. sa početkom u 10 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6. Program obuhvata i ovom uzrastu primerene razgovore o filmovima učenika-gledalaca članova žirija sa domaćinima, među kojima su i filmski kritičari. Sve tri projekcije filmova su besplatne.

OSTAVI KOMENTAR