Start Stars Hot News! Naučnici tvrde: slušanje rok muzike podstiče rasizam

Naučnici tvrde: slušanje rok muzike podstiče rasizam

SHARE

U nedavnom istraživanju Univerziteta Minnsota objavljeno je da bi slušanje rok muzike moglo u ljudima da pobudi rasističke nagone. Istraživanje je navodno pokazalo da su ljudi koji slušaju muziku Brucea Springsteena ili benda The White Stripes skloni donošenju odluka s nekim predrasudama, prenosi The Daily Mail.

null

Tokom istraživanja 138 studenata sedam minuta slušalo je različite muzičke žanrove da bi nakon toga učestvovali u anketi kojom se odlučuje kako rasporediti novac s kojim raspolaže univerzitet, a za to su im bile ponuđene različite etničke grupe. Nakon slušanja roka, studenti bele boje kože radije su novčana sredstva podelili s kolegama iste rase, pa bi tamnoputi polaznici fakulteta bili zakinuti.

null

S druge strane, učesnici istraživanja koji su slušali muziku etnički raznolikog stila, poput Akona ili Gwen Stefani, u svojim odlukama oko podele novca imali su daleko manje rasnih predrasuda. “Uopšteno, rok muzika je povezana s belim Amerikancima, pa verujemo da to navodi ispitanike na pozitivan stav prema pripadnicima iste rase”, komentarisala je istraživanje Heather LaMarre, profesorka novinarstva.

FOTO: SIPA

OSTAVI KOMENTAR