283
Naučnici tvrde da mozak tinejdžera može da predvidi buduće hit pesme

Naučnici tvrde da mozak tinejdžera može da predvidi buduće hit pesme

283
SHARE

Naučnici s Univerziteta u Atlanti tokom 2006. godine krenuli su s istraživanjem kako mišljenje vršnjaka utiče na mišljenje tinejdžera.

Tom prilikom našli su 27 ispitanika od 12 do 17 godina pa su im puštali čak 120 pesama koje su oni ocenjivali od 1 do 5. Sve te pesme bile su od tad još nepoznatih muzičara i bile su nepoznate ispitanicima.

Međutim, tri godine nakon što je istraživanje završeno, Greg Berns, naučnik iz tima setio se da je jedna od pesama koje su puštali kasnije postala ogroman hit. Tada je pristupio svojoj bazi podataka i uz pomoć komparativne analize uporedio njihove ocene pesama s prodajom pesama u periodu od 2007. godine do 2010. godine.

Analizom je došao do zaključka kako mozak tinejdžera može predvideti hoće li neka pesma biti hit. Zanimljivo je da je čak i procenat tačnosti u predviđanju neuspeha bio još veći. Naime, 90 posto vrlo loše ocenjenih pesama doživele su neuspeh.

14 KOMENTARA

 1. nisam primetila……………………………………………  ali zanimljivo je…………………………….  :P

 2. Ma znala sam…….
  KAD SAM JA REKLA DA CE BAD ROMANCE BITI VELIKI HIT,I NA NAGRADAMA ODNJELA SKORO SVE NAJBITNIJE NAGRADE,I NAJGLEDANIJA NA YOU TUBE!!

  • potpun ose slazemas tobom!!!!!
   @ ♫♪♥ Wiki Love Michael Jackson♥! We LOVE U Mike… 4 ewer♥♫♪♥
   znala,znala….

 3. hej ljudi da li ste culi pesme natalie kills,to je nova pop senzacija a wonderland i mirrors su strava pesme…a ona mi se sve vise dopada…a i spotovi su strava

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.