Start Akcije Nastavak akcije „Budimo čisti za 5“

Nastavak akcije „Budimo čisti za 5“

SHARE

Higijena je stvar opšte kulture ali pre svega ona je garant zdravlja. Podaci govore da svake godine u svetu umre oko tri i po miliona dece stare do godinu dana od posledica bolesti prljavih ruku.

Higijena ruku je zapravo najjeftinija, ali i najvažnija prevencija raznih bolesti pluća, žutice, oboljenja kože i očiju, dijareje i mnogih drugih. Ruke obavezno treba prati sapunom pre jela, pre pripremanja hrane, posle izbacivanja smeća, posle korišćenja toaleta, nakon povratka iz grada, s posla, iz škole, posle igranja sa životinjama kao i svaki put kada su uprljane, ili kada se dodiruju predmeti za čiju higijensku ispravnost ne možemo garantovati. Saveti lekara su da ruke treba pažljivo prati sapunom, sa obe strane – i dlanove i nadlanice, između prstiju, kao i ispod noktiju. To će pomoći da se uklone bakterije, virusi i paraziti koji su izazivači oboljenja.

Prema poslednje zvaničnom istraživanju o zdravlju stanovnika Srbije, koje je uradio Institut za javno zdravlje Batut 2006. godine, u jednom segmentu govori se i o ličnoj higijeni. Istraživanja pokazuju da u Srbiji oko 73 odsto stanovništva redovno pere ruke, dok se oko 40 odsto stanovništva ne kupa redovno. Zube redovno pere (što znači više od jednom dnevno) oko 40 odsto populacije, a u sve tri grupe, najodgovornija je, što se higijene tiče, starosna grupa između 20 i 34 godine.

Ovakva situacija u Srbiji je podstakla kompaniju Henkel da uradi nešto na podizanju svesti, i ukaže na važnost održavanja redovne higijene tela kod dece mlađeg školskog uzrasta. Povodom Svetskog dana čistih ruku, u oktobru 2009. godine, pokrenut je projekat „Budimo čisti za pet“. Glumci kroz kratku predstavu a doktorka specijalista kroz mini predavanje su na zabavan, duhovit ali i pre svega edukativan način, deci ukazali na važnost redovnog održavanje pre svega higijene ruku, ali i higijene celog tela. Do sada je ovu edukativnu predstavu videlo 3500 učenika iz 15 beogradskih osnovnih škola. Ove godine akcija se širi i na druge gradove u Srbiji. Đaci osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Kruševca su prvi osnovci van glavnog grada koji će 2. juna imati priliku da postave dodatna pitanja i saznaju više o bakterijama, virusima i drugim izazivačima bolesti, od kojih neke mogu biti i smrtonosne.

OSTAVI KOMENTAR