Start Stars Hot News! Naomi Campbell ipak mora doći svedočiti u Haag o “krvavom dijamantu”

Naomi Campbell ipak mora doći svedočiti u Haag o “krvavom dijamantu”

SHARE

Haški sud izvestio je kako će tužiteljstvo za ratne zločine ipak pozvati supermodel Naomi Campbell te glumice Miu Farrow i Carol White kao svedokinje u procesu protiv bivšeg liberijskog predsednika Charlesa Taylora. Sud je objavio tek da je zahtev tužiteljstva za pozivanjem svedokinja odobren, ali ne i kad će spomenute dame biti pozvane da svedoče o aferi “Krvavi dijamant”.

Podsetimo, ranije se pisalo kako sud neće dozvoliti pozivanje Naomi, Mie i Carol za svedokinje, jer se odbrana žalila da se tužiteljstvo toga setilo prekasno, godinu i po nakon što je slučaj zaključen. Ipak, sud je prihvatio obrazloženje tužiteljstva da se za činjenicu da je Campbell od Taylora 1997. godine u Južnoj Africi, na primanju kod Nelsona Mandela, navodno na poklon dobila spektakularni nebrušeni dijamant, tek prošle godine saznalo te je njeno svedočenje bitno za slučaj. Upravo zbog novih dokaza, slučaj je ponovno otvoren.

Taylor, podsetimo, terete da je “krvavim dijamantima” finansirao civilni rat u susednom Sierra Leoneu od 1992. do 2001. godine. Naomi je ranije rekla da ne planira svedočiti, ali tužiteljstvo je ima pravo na to prisiliti. Taylor poriče krivicu.

OSTAVI KOMENTAR