Start Stars Hot News! Koji bi to filmovi mogli biti nominovani za Oskara? (2. deo)

Koji bi to filmovi mogli biti nominovani za Oskara? (2. deo)

SHARE

Do zvaničnog objavljivanja nominacija za prestižnu nagradu američke filmske akademije ostalo je nešto manje od dva meseca, ali mnogi portali su već dali svoja predviđanja za najvažnije kategorije.

6. Početak (Inception)

Nepisano je pravilo da se među nominacije ubaci i jedan blokbaster, ili barem fenomen pop kulture,  a on će se ove godine svesti na Nolanov “Početak”. Reč je o odličnom trileru izuzetno scenarija, pa je teško za očekivati da on izostane sa spiska kandidata. Takođe, za očekivati je da upravo ovo ostvarenje osvoji Oskara za najbolje specijalne efekte. Jedini protivkandidat može da mu bude “Priča o igračkama 3” koja će bez sumnje dobiti nekoliko nominacija.

7. The Kids Are All Right

Simpatična i od kritike odlično prihvaćena “dramedija” o problemima moderne američke porodice, mogla bi biti jedno od većih iznenađenja. Odlična glumačka postava prepuna jakih ženskih imena je kao stvorena za nominacije (Julianne Moore, Annette Benning, Mia Wasikowska) a u lezbijskim temama prekaljena rediteljka Lisa Cholodenko (serija The L Word) zaslužna je za scenario koji se delom bazira na njenim ličnim iskustvima, što bi joj moglo donete simpatije Akademije.

8. The Fighter

Iako je teško za poverovati da bi se film Marka Wahlberga mogao pronaći među nominiranima, ne treba zaboraviti “Pokojni” i “Kralj pornića”, ali ni činjenicu da sportske drame uvek imaju posebno mesto u američkim srcima. Bez obzira da li se radi o teškim dramama kao što je Eastwoodov “Devojka od milion dolara” ili daleko optimističniji “Priča o prvaku”, filmove ove tematike uvek imaju prilično veliku šansu i neretko iznenade, iako David O. Russell nije čovek u kojeg se polažu prevelike nade. Ako ništa drugo, Amy Adams i Christian Bale mogli bi se pojaviti među nominacijama za najbolje sporedne uloge.

9. Povratak  (The Way Back)

Pošto ove godine nismo imali ozbiljan film o holokaustu, priča o beguncima iz Gulaga zadovoljiće potrebu za ovakvim temama. Peter Weir (Trumanov šou, Društvo mrtvih pesnika), okupio je odličnu glumačku postavu (Sturgess, Harris, Farrell) i odlučio snimiti film utemeljen na biografiji Slawomira Rawicza, poljskog poručnika koji je pobegavši iz sibirskog gulaga prepešačio 6500 kilometara ne bi li pronašao spas u Indiji. Doduše, 2004. se saznalo da je njegova biografija utemeljena na iskustvima drugih vojnika jer je Rawicz pušten 1942, ali to ne menja činjenicu da je trnovit put do slobode uvek odličan materijal za Oscara. Pogotovu kada se režije dohvati Weir koji iza sebe ima šest nominacija za ovu nagradu.

10. The King’s Speech

Film Toma Hoopera (John Adams, Elizabeth I) spada u kategoriju filmova za koje smo sigurni da će se pojaviti među nominovanima, a pitanje je jedino u koliko kategorija. Priča o logopedu koji pomaže Georgu VI da pobedi mucanje verovatno nije nešto što ljude masovno privlači u bioskope, ali itekako privlači članove Akademije koji jednostavno ne mogu da odole dobroj britanskoj kostimiranoj drami. Kritike su odlične, nagrade s festivala samo se ređaju, a nominacije su izvesne u svakoj od važnijih kategorija.

OSTAVI KOMENTAR