Start Stars Hot News! Eurosong: BiH i Slovenija u finalu

Eurosong: BiH i Slovenija u finalu

SHARE

Pred dvadesetak hiljada gledalaca u “Espri” areni u Diseldorfu, pevali su predstavnici 19 zemalja, među njima blizanci i bliznakinje, promukle pevačice, razigrani rokeri…

U finalu će se Nini, Nemačkoj i zemljama “velike petorke” pridružiti Bosna, Slovenija, Austrija, Ukrajina, Moldavija, Švedska, Rumunija, Estonija, Danska i Irska. Najpopularniji festival “lakih nota” doneo je gomilu balada, nešto vokalnih promašaja, nastupe bivših i budućih zvezda.

[youtube 9iRB2kUOEkw]

Dino Merlin otvorio je drugo polufinale. Lepo je otpevao svoju “Love in rewind”, a pored izgovora engleskog i skakutanja u koreografiji, morao je da se nada da će muzikom “izvući” nastup.

Nadin Bajler iz Austrije prikazala je fantastične glasovne mogućnosti u baladi “The secret is love”, u stilu Vitni Hjuston ili Toni Brekston iz devedesetih. Nakon nje, balada “Never alone” benda 3JS iz Holandije zvučala je prilično mlako. Belgijanci Witloof Bay imali su jedan od najzanimljivijih nastupa, i prvi su ikada koji pevaju kompletno bez instrumentalne pratnje. “A kapela” šestorka izvela je zanimljivu pesmicu “With love baby”, kojoj se u narednim nedeljama sigurno smeši gomila remiksa, kada već u finale nisu ušli.

[youtube LbCduM8PVOw]

Lepe bliznakinje Danijela i Veronika iz Slovačke, koje nastupaju pod imenom TWiiNS, blistale su na sceni sa “I’m still alive”, dok je Ukrajinka Mika Njutn (“Angel”) ipak trebalo da odabere pesmu u nižem registru… Niz balada prekinula je življa pesma “So lucky” Zdob si Zdub iz Moldavije. Prema tekstu, “njihova žurka nikada ne prestaje”, ali nadamo se da na tu žurku neće nositi grozne špicaste šubare koje su odabrali za evrovizijsku scenu! Švedsku je predstavljao Erik Saade, inače favorit na kladionicama, čija je pesma “Popular” pravi vrcavi evrovizijski hitić. Dodajte tome simpatičnog tamnokosog pevača, stajling na granici Džastina Bibera, razbijanje stakla na bini i igrače, i Švedska je možda ove godine “ubola” pravi recept za status sledećeg domaćina Eurosonga. Hristos Milordos sa Kipra pevao je setnu “San aggelos s’agapisa” u pratnji bek vokala koji kao da su prkosili gravitaciji. Poli Dženova (“Za inat”), koja se može nazvati i “bugarskom Pink”, pokazala je smernijim pevačicama šta znači imati sjajan glas i ogromno samopouzdanje! Posle “bugarske Pink”, nastupio je “makedonski Bon Jovi” Vlatko Ilievski sa pesmom “Rusinka”, mešavinom rokenrola i etno prizvuka.

[youtube o9ygNUBf074]

Dana Internacional iz Izraela, koja je pobedila na Eurosongu 1998, izvela je pesmu “Ding dong”, a Maja Keuc iz Slovenije, čiji je fantastični vokal mešavina Anastazije i Kristine Agilere, numeru “No one”. Kvalitet Majinog glasa prepoznali su gledaoci ali i žiri, i prošla je dalje.

Hotel FM dolazi iz Rumunije sa “Change”, veselom pesmom u stilu Robija Vilijamsa i Mike koju je publika sjajno dočekala. S druge strane, poletni nastup mlade Geter Jani iz Estonije možda je trebalo gledati sa televizorom na “mute”… Promukla Anastasija Vinikova odala je počast svojoj zemlji pop pesmom “I love Belarus”. Boj-bend Musiqq iz Letonije izveo je “Angel in disguise”, takođe pitki pop koji vam sigurno neće ostati “u ušima” narednih sati. A Friend In London ne dolazi iz Londona, već iz Danske, sa numerom “New tomorrow”, kojoj se predviđa dobar plasman u finalu. Drugo polufinale zatvorili su irski blizanci Džon i Edvard poznatiji kao Jedward, sa pesmom “Lipstick”. Ako ih ne budu tužili White Stripes zbog crno-belo-crvene pozadine, tužiće ih Lady GaGa zbog krađe odeće! Veliko finale Eurosonga biće u subotu, 14. maja, a predstavnica Srbije Nina nastupiće pretposlednja sa pesmom Kristine Kovač “Čaroban”.

OSTAVI KOMENTAR