Start Stars Hot News! Duboko je nesrećna: Niko ne primećuje tužnu i destruktivnu poruku Miley Cyrus

Duboko je nesrećna: Niko ne primećuje tužnu i destruktivnu poruku Miley Cyrus

SHARE

art-hommages

Miley Cyrus trenutno prolazi kroz nalet publiciteta zbog svoje neobične koreografije na dodeli VMA nagrada, a i njen letnji hit “We Can’t Stop” još uvek je vrlo aktuelan. Upravo tu pesmu je izvodila prošle nedelje u Bruklinu, na svečanoj dodeli MTV nagrada.

Pogrešno protumačena kao živahni letnji hit, Majlina pesma krije nešto depresivno i potuljeno. Mileyin veliki hit zaista nije još jedna vesela pesmica. Pesma govori o tome kako je biti zaglavljen u začaranom krugu, bez mogućnosti da se iz njega izvučeš. Ključni stih ne kaže „nećemo prestati“ ili „ne prestajemo“, već „ne možemo da prestanemo“. U pesmi i stihovima postoji dovoljno jasnih dokaza da je Majli nesrećna. Ritam je spor i preovlađuju molski tonovi, a tu je i zloslutni, duboki muški vokal koji na početku pesme promrmlja refren („Ovo je naša žurka i možemo da radimo šta hoćemo“).

miley-cyrus-we-cant-stop-music-01

Takođe, postoji još stihova koji bude sumnju da nije sve u redu. Na primer, „došli smo da bi se ludo zabavili“, jasno govori da nisu. Kako to zaključujemo? Pa za početak, oni „nisu spremni da idu kući“. I naravno, „ne mogu da prestanu“. Mileyin hit se jasno razlikuje od naizgled sličnih pesama, kao što je „Tik Tok“ od Ke$he. Obe govore o pripremama za žurku, odlasku na zabavu i insistriranju da se na njoj ostane do zore.

miley-cyrus-we-cant-stop-music-03

U čemu je glavna razlika između ovih himni? Droga na koju se aludira u Mileyinoj pesmi je očigledno MDMA, iliti „Moli“, i ona je glavna tema pesme. „Svi su se nacrtali ispred kupatila, pokušavajući da dobiju svoju crtu“, jasno govori o šmrkanju u kupatilu. Stih „zar ne vidiš da smo mi oni koji poseduju noć“, je takođe vrlo interesantan. Fraza „mi imamo noć“ je krilatica koju je njujorška policija 80-ih godina koristila u svojoj kampanji protiv narkotika.

miley-cyrus-we-cant-stop-music-05

Iako je motiv opijata neizostavan u svakom modernom parti-hitu, ovde se ta ideja provlači kroz celu pesmu i stvara vrzino kolo iz kojeg se ne mogu iščupati i ne mogu prestati. Evo nekoliko činjenica o MDMA-u: Ova droga izaziva euforično raspoloženje, tako što podstiče lučenje dopamina, seratonina i norepinefrina. To su zapravo osnovne hemikalije koje čine da se osećate srećni.
MDMA prouzrokuje ispuštanje ovih enzima u mozak, a zatim sprečava njihovu ponovnu apsobrciju. Tada oni slobodno „šetaju“ po vašem mozgu i osećate se srećno sve vreme dok vas droga „radi“.
Ipak, zalihe ovih enzima sreće nisu neograničene. Kada „iscedite“ sav svoj seratonin, potrebno je neko vreme da se on vrati na normalan nivo. Redovni konzumenti MDMA-a osećaju depresiju i mamurluk i po nekoliko dana, jer su u potpunosti ostali bez jedinjena koje nas čini srećnim.

Ovo ima za posledice poteškoće sa koncentracijom, emocionalnu iscrpljenost, poremećaj sna, nizak nivo, ili potpuno odsustvo samopoštovanja. Kako bi se izvukli iz ovog neprijatnog stanja mnogi ovisnici ponovo uzimaju MDMA, ali to samo odlaže neizbežno i naposletku vodi u još dublju letargiju. Upravo je to ono što „ne možemo prestati“… Kada prestane dejstvo droge, prestaje i žurka.

miley-cyrus-we-cant-stop-music-06

Ako vam se sve ovo čini kao puko nagađanje, pažljivo pogledajte video. Generalno gledano spot bi trebalo posmatrati odvojeno od same pesme, ali u ovom slučaju video samo potvrđuje tekst pesme.
Spot kod gledaoca pobuđuje osećaj zle slutnje, osmišljen je tako da izazove blagu nelagodu i pun je „snažnih“ slika koje su sve, samo ne ispunjavajuće. U spotu vidimo mladića koji guta sendvič filovan novčanicama, ali i dalje je nezadovoljan. Spot takođe obiluje scenama samopovređivanja – čizma koja koja gazi lobanju i nekoga ko natenane seče prste u predelu zglobova. Srećni ljudi to ne rade.

U jednom trenutku Majli je u bazenu punom atraktivnih dvedesetogodišnjaka, ali ka kome ona to naginje? Pa, u pitanju je plastična lutka, mtrva iznutra, marioneta kojom se lako manipuliše i koja ne zna da kaže ’ne’. Ipak, tek negde oko sredine spota pojavljuje se najmoćniji simbol cele pesme – gomila preparinih životinja. Zapravo, u pitanju je samo jedna životinja, postavljena ispred ogledala. Odraz stvara iluzija da životinja nije sama, da je okružena sličnim saborcima i saputnicima, ali zapravo nije, usamljena je. Stihovi koji prate ovu scenu kažu „zaboravi hejtere, ima neko ko nas voli.“

miley-cyrus-we-cant-stop-music-04

Usput, životinja nosi naočare za sunce – Mileyine naočare – i na taj način sakriva svoje beživotne i bezizražajne oči. Preparirana životinja sama po sebi predstavlja snažan simbol. One su naizgled živahne, realistične spolja, postavjene u prirodni položaj i one na trenutak zaista izgledaju živo. Istina je da je ta životinja odavno mrtva i nafilovana hemikalijama koje sprečavaju da telo istruli. Upravo to je čitava poenta pesma.

Kao što smo već rekli, pesma počinje dubokim i zloslutnim muškim glasom koji ponavlja „ovo je naša žurka, možemo da radimo šta hoćemo“, ali taj glas bi vrlo lako mogao da bude Mileyin, kompjuterski usporen, sa proročkom porukom, koja je upozorava na opasnost da fizički i psihički iscrpljena ne ostane „zaglavljena“ u noćnom klubu, „nacrtana ispred wc-a“.

Izvor: www.businessinsider.com

OSTAVI KOMENTAR