Start Stars Hot News! Dodela Oskara: očekivan rasplet

Dodela Oskara: očekivan rasplet

SHARE

“Kraljev Govor” s četiri osvojena Oskara je dobitnik večeri.

Isto toliko zlatnih kipova dobio je “Početak”, ali Nolanov akcioni SF sve je svoje nagrade pokupio u tehničkim kategorijama dok je Hooperov historijski ep osvojio Oskare za najboljeg glumca, režiju i film godine. “Društvena mreža” osvojila je tri Oskara, među kojima i za adaptirani scenario i montažu. Po dva Oskara dobili su “Alisa u zemlji čuda”, “Bokser” i “Priča o igračkama 3”.

Jedno od bitnih obeležja ovogodišnje dodele Oskara je i izostanak već tradicionalnih iznenađenja, koja se obično događaju u glumačkim kategorijama. Ove godine su kipove uglavnom dobili upravo oni kandidati koji su na kladionicama slovili za favorite.

Natalie Portman tako se okitila Oskarom za ulogu u “Crnom labudu”, što je izbor koji je nemoguće osporiti iako su i Annette Bening i Jennifer Lawrence imale izuzetno moćne uloge u “The Kids Are All Right” i “Zimskoj kosti”. No, Portman je svojom transformacijom u najnovijem remek delu Darrena Aronofskog zasenila kompletnu holivudsku elitu i dala konačnu potvrdu davno naslućenoj teoriji – klinka koja nas je osvajala praktično svim svojim ulogama od “Leona” nadalje je glumica kakva se rađa jednom u generaciji.

Nagrada za najbolju mušku ulogu takođe je pripala velikom favoritu, Colinu Firthu za ulogu u filmu “Kraljev govor”

Najgora ceremonija ikad?

Što se tiče same ceremonije, oni koji su ostali budni celu noć verovatno žale za bačenim satima koje su mogli puno bolje iskoristiti. Teško je, ako ne i nemoguće, setiti se da je priredba kojom se obeležava “najveće holivudsko veče” ikad bila dosadnija. James Franco i Anne Hathaway u ulogama voditelja snašli su se užasno. Umesto da ožive Oskare mladenačkim poletom (zbog čega ih je Akademija i angažovala), ovo dvoje perspektivnih glumaca uglavnom su bili rigidni i nezanimljivi.

Ceremoniju je najbolje opisao najuticajniji američki filmski kritičar Roger Ebert, koji je par sekundi nakon završetka “sšoua” na svom Facebook profilu ostavio sledeću poruku: “Najgori Oskari koje sam ikad video, a ja ih pratim već jako dugo. Nekoliko sjajnih pobednika, fina raspodela nagrada, ali ceremonija je bila mrtva”.

Kompletnu listu pobednika možete videti ovde.

OSTAVI KOMENTAR