Start Sport Felix Baumgartner presrećan nakon istorijskog skoka

Felix Baumgartner presrećan nakon istorijskog skoka

SHARE

U prvoj izjavi posle istorijskog skoka sa 39.044 metara, Austrijanac Feliks Baumgartner rekao je da mu je veliki teret pao s leđa.

null

Baumgartner je u nedelju u okviru projekta Red Bull Stratos postavio tri nova rekorda. Postao je prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, izveo je najbrži slobodni pad od 1.342,8 km/h, imao je slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom.

null

“Mislim da je teret od 20 tona pao sa mojih ramena. Za ovo sam se pripremao sedam godina. Čak i tokom ovog dana, koji je počeo sjajno, desio se mali problem. I kada pomislite da ćete morati da odustanete, kada ste bili spremni za sve, a desi se problem sa vizirom. Ali, na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka“, rekao je Baumgartner.

null

Čovek koji je ušao u istoriju rekao je da je najuzbudljiviji trenutak cele misije bio kada je stajao “na krovu sveta”, a otkrio je i šta mu je tada prolazilo kroz glavu.

null

“Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ. Ne želiš da pogineš pred svojim roditeljima i tolikim ljudima. Pomislio sam ‘Bože, nemoj sada da me izneveriš”, rekao je Baumgartner.

Baumgartner je otkrio da je dva puta bio na ivici da odustane.

“Delovalo je kao da ćemo morati da obustavimo misiju. Na našoj listi provera je pisalo da ako ne vidiš ništa, ne možeš iz kapsule, a meni se vizir maglio. Drugi put sam bio blizu te odluke kada sam počeo da se nekontrolisano okrećem prilikom pada. Postoji dugme koje bi izbacilo padobran i tako bi se pad stabilizovao, ali bih onda izgubio brzinu”, rekao je Baumgartner.

IZVOR: b92.net
FOTO: SIPA

OSTAVI KOMENTAR