Start Stars “Avatar” izvisio: “The Hurt Locker” dobio Oscare za najbolji film i režiju!

“Avatar” izvisio: “The Hurt Locker” dobio Oscare za najbolji film i režiju!

SHARE

Dosadnjikava i predvidiva ceremonija dodela Oscara svela se na kraju na najavljivanu bitku bivših supružnika Kathryn Bigelow i Jamesa Camerona. Iako su mnogi predviđali da će Akademija nagraditi zlatnu koku Hollywooda, finansijski najisplativiji film svih vremena je izvisio; James Cameron ovoga puta nije se s pozornice Kodak teatra uspeo proglasiti “kraljem sveta”.

> Potpuna lista nominacija i pobjednika

“The Hurt Locker” dobio je ukupno šest Oscara, dok je “Avatar” ostao tek na tri tehničke nagrade. Više od toga, realno gledajući, nije ni zaslužio s obzirom na to da se radi o filmu koji je revolucionaran isključivo zbog tehnološkog napretka koji predstavlja. Bez odavno zasluženog zlatnog kipa opet je ostao i Quentin Tarantino, čijim je “Basterdsima” pripao tek jedan Oscar u glumačkim kategorijama.

U glumačkim nagradama nije bilo baš nikakvih iznenađenja. Najboljim glumcem zasluženo je nakon pet nominacija proglašen Jeff Bridges (“Crazy Heart”), najbolja glumica je Sandra Bullock (“The Blind Side”), a Oscari u kategorijama najboljih sporednih glumaca otišli su u ruke Christopha Waltza (“Inglourious Basterds”) i Mo’Nique (“Precious”).

Jeff Bridges zasluženo pokupio ovacije

Svakako najvažniji trenutak večeri bilo je proglašenje nagrade za najboljeg glavnog glumca. Nije u toj kategoriji bilo nikakvih neizvesnosti, Jeff Bridges je proglašen pobednikom već pre nekoliko meseci (iako se George Clooney možda potajno nadao iznenađenju). No, sama činjenica da je ovaj sjajni glumac toliko dugo čekao zasluženog Oscara bila je dovoljna da digne publiku na noge, a Bridges je ovacije opravdao energičnim i veselo intoniranim govorom zahvale.

Image Hosting by imagefra.me

Za suze na pozornici pobrinule su se Sandra Bullock i Mo’Nique, koje su takođe u oskarovsku večer ušle kao izrazite favoritkinje. Više nego svojom izvedbom u “The Blind Side” Bullock je oduševila govorom nakon što je primila Oscara. “Ovo će mi se dogoditi samo jednom u životu”, rekla je zvezdica jedva gledljivih romantičnih komedija, koja je i sama očigledno svesna da nije dovoljno dobra da opravda ovu nagradu, u šta se mogla i uveriti samo dan pre kad joj je uručena Zlatna malina. Koju je zaslužila.

“The Hurt Locker” – “Avatar” 6:3

Cela je veče očekivano prošla u znaku trke između “Avatara” i “The Hurt Lockera”, a rezultat je na kraju bio 6:3 za znatno manji, jeftiniji i ličniji od dva filma. Iako su u ceremoniju ušli izjednačeni, od početka se večeri moglo naslutiti da je društvena klima više naklonjena Kathryn Bigelow. Da je sve gotovo stari lisac James Cameron znao je kad je njegova bivša supruga pokupila nagradu za najbolju montažu (koja u 90 posto slučajeva ide ruku pod ruku s najboljom režijom).

Najbolju režiju, pak, Akademija voli upariti s najboljim filmom. A već kad je na pozornicu da uruči rediteljski kip izašla Barbara Streisand, više nije bilo sumnje da će ova nagrada prvi put u istoriji pripasti ženi. Bigelow je na ruku svakako išao i politički aspekt s obzirom na to da je Akademija uvek volela angažovane priče, a njen film je praktično prvi koji je rat u Iraku sveo na jedan lični, ljudski nivo.

Image Hosting by imagefra.me

Najveće iznenađenje u kategoriji stranog filma

Od ostalih nagrada svakako treba spomenuti da je najboljim animiranim filmom (također očekivano) proglašen “Up”, a najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji filma s neengleskog govornog područja. Ta je nagrada otišla u Argentinu, za film “El Secreto de Sus Ojos”, iako su sva predviđanja u ulogu favorita stavljala Michaela Hanekea i njegovu “Belu traku”, po mnogima bez konkurencije najbolji film prošle godine.

Red je spomenuti i nagrade za scenario koje, uz nagrade za režiju, film i glumu, predstavljaju najvažniji deo ceremonije Oscara. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija Oscar je tako otišao u ruke Geoffreyja Fletchera (“Precious”), dok je Oscara za najbolji originalni scenario dobio Mark Boal (“The Hurt Locker”).

Image Hosting by imagefra.me

OSTAVI KOMENTAR