Start Sport Wayne Rooney: Magija broja 10

Wayne Rooney: Magija broja 10

SHARE

Napadač Manchester Uniteda o značaju broja koji nosi na leđima i svojim slavnim prethodnicima…

Kako si u Manchester Unitedu počeo da nosiš dres sa brojem 10?
Wayne: Kada je Ruud van Nistelrooy otišao iz kluba i naredne sezone niko nije želeo taj broj, pitao sam menadžera Davida Gilla da li mogu da dobijem dres sa desetkom na leđima. Deset je oduvek bio moj omiljeni broj.

Verovatno znaš da su dres sa istim brojem nosile mnoge legende Manchester Uniteda – Denis Law, Mark Hughes i, naravno, Ruud…
Wayne: Naravno, svi oni su sjajni fudbaleri koji su postigli zaista mnogo golova za klub, i bio sam svestan odgovornosti koju broj 10 nosi sa sobom. Ali upravo su me moji prethodnici naterali da se osećam bolje i da uspeh u crvenom dresu načinim još većim izazovom. Otkad nosim broj 10 na leđima uvek čuvam dres koji nosim na prvoj utakmici u sezoni.

Broj 10 ima značajno mesto i u istoriji svetskog fudbala – Puškaš, Pele, Platini, Maradona, Baggio i Zidane su ga nosili na leđima – da li si i toga bio svestan kada si ga birao?
Wayne: Da, to je definitivno jedan od najvažnijih brojeva u fudbalskoj istoriji. U južnoj Americi je čak tradicija da najbolji igrači nose broj 10. Kada vidim ko je sve nosio desetku na ledjima, osećam se ponosno.

Da li si imao omiljenu “desetku” kada si bio klinac?
Wayne: Ne baš. Duncan Ferguson je očito bio moj idol ali kada sam bio klinac on je nosio broj 9. Kasnije ga je zamenio desetkom ali tada sam već i ja počeo da igram za Everton. Rekao bih da je Michael Owen bio “desetka” koju sam najviše voleo da gledam. Iako je igrao za Liverpool, obožavao sam njegove majstorije na terenu.

Da li si ikada video Pelea na delu?

Wayne: Gledao sam gomilu njegovih video snimaka i odmah mi je postalo jasno koliko je briljantan fudbaler bio. Sjajno je šutirao sa obe noge, bio je jak u vazdušnim duelima i bio je vrhunski sportista. Mislim da Pele s pravom važi za jednog od najboljih igrača svih vremena.

Šta je sa Maradinom – da li je i on bio kompletan kao igrač?

Wayne: Rekao bih da jeste. Po meni, on je definitivno najbolji fidbaler svih vremena. Imao je i brzinu, i dribling i neverovatnu želju za pobedom.

OSTAVI KOMENTAR