Start Sport Gianluigi Buffon: “Bio sam napadač do svoje trinaeste godine!”

Gianluigi Buffon: “Bio sam napadač do svoje trinaeste godine!”

SHARE

00566998_000002

Legendarni golman torinskog Juventusa priseća se svojih prvih sportskih iskustava i idola iz mladosti…

Dolaziš iz prave sportske porodice. Tvoja majka bila je bacač diska, otac dizač tegova, a tvoje dve sestre bavile su se košarkom i odbojkom. Da li su te kao klinca privlačili i drugi sportovi osim fudbala?
BUFFON: Fudbal mi je oduvek bio najvažniji sport. Jedno vreme sam se bavio atletikom, malo sam igrao i odbojku i košarku, ali fudbal mi je zaista uvek bio na prvom mestu.

Ko su bili tvoji fudbalski idoli u vreme odrastanja?
BUFFON:
Obožavao sam Lothara Mattheusa kao kompletnog igrača, češkog reprezentativca Tomasa Skuhravyja u napadu i Thomasa Nkonoa kao golmana. Sećam se da sam gledao reprezentaciju Kameruna na Svetskom prvenstvu 1990. godine i jako mi se svideo Nkonoov pristup igri, te sam postao njegov obožavalac. Oduvek sam podržavao autsajdere. U italijanskom prvenstvu navijao sam za Genovu i Pescaru u vreme kada su svi bili opčinjeni Maradonom i Napolijem.

Zanimljivo je da ti je idol bio Nkono, pošto u to vreme još uvek nisi bio golman, zar ne?
BUFFON: Da, istina je. Igrao sam u napadu do svoje trinaeste godine, a onda mi je jednog dana trener rekao da stanem na gol i, na sreću, odlično sam branio. Četiri godine kasnije, igrao sam u Seriji A. Bila je to puka slučajnost ali verujem da svako od nas bira sopstvenu sudbinu. Verovatno mi je bilo suđeno da postanem golman. Možda je taj talenat čučao u meni i čekao da izbije na površinu. To što sam postao golman sa 13 godina jedan je od dva ključna događaja u mojoj karijeri: drugi je bio moj debitantski nastup u dresu Parme protiv Milana.

OSTAVI KOMENTAR