174
Nokia E65

Nokia E65

174
SHARE

Nokia e65

Nokijina E poslovna serija doživela je veliki uspeh, a pred nama je i najnoviji model koji će tim putem nastaviti još uspešnije

Karakteristike

Nokia E65 izgleda naprosto fenomenalno! Veliki napredak primetan je na svakom koraku. Prvi i najupečatljiviji jeste odličan klizni mehanizam kojem, kada je o Nokiji reč, prvi put nemamo šta da zamerimo. Dalje, tu su neobične kombinacije materijala i boja – eko koža, metal i kvalitetna plastika u sivim, braon, crvenim i crnim nijansama, sa metaliziranim trakama koje obezbeđuju poslovniji i prefinjeniji izgled. Konačno je perfektan dizajn ispratila i dobra ergonomija – sve što je potrebno jeste navići se na nekoliko novih tastera na spoljašnjem delu tastature: za direktan pristup imeniku, za konferencijski i poziv ka definisanom broju, za potpuno utišavanje trenutnog poziva (što omogućava nesmetan razgovor sa kolegama u kancelariji, a da vas sagovornik sa druge strane žice ne čuje – dovoljan je samo jedan pritisak) i za aktivaciju opcije po izborukorisnika. U našem slučaju to je bio MP3 plejer. Oko ovi, dosta diskretno, uklopljeni su oni za razgovor, pokretnje menija, brisanje i dva soft tastera. Zbog navike da su ovo glavni tasteri, u početku će vam se sigurno dešavati da pritisnete taster imenika ili konferencijske veze.

Druga, alfanumerička tastatura pojavljuje se tek po izvlačenju i odlična je za korišćenje. Možda je za Nokiju pomalo neobičan tako plitak hod tastera, ali je već posle pet minuta upotrebe “sve kako treba”. Tasteri su krupni, pljosnati, izdignuti i odličnog otpora. Na desnom boku telefona smešteni su oni za snimanje glasovnih beležaka, utišavanje odnosno pojačavanje zvuka i Olovka taster. Na vrhu je On/Off taster, a ulaz za memorijsku microSD karticu je ispod poklopca, ali se bez obzira na to ona može menjati “naživo”.

Unutrašnjost, odnosno softver je promenjen, ali je E65 ipak izgrađen na starijoj Symbian platformi, pa glasovne beleške i dalje mogu da se snimaju u trajanju od samo jednog minuta, alarm ne može da se programira i ponavlja, a prisutan je i najprostiji kalkulator. Sistem menija je reorganizovan i u prvi plan su postavljene poslovne opcije. Najveća prednost E65 je Wi-Fi mogućnost konekcije, koja nam nije zadavala nikakve probleme. Naime, samo je potrebno da se nađete u blizini nekog hot-spot mesta, da uključite Wi-Fi pretragu i da nađete mrežu. Nakon toga, telefon automatski definiše pristupnu tačku, nakon čega se pokreće Web pretraživač. Internet vam je tada samo na klik od vas. Za podešavanje kućnih Wi-Fi mreža prisutan je WLAN Wizzard, koji će umogome olakšati konekciju i pravilno podešavanje parametara. Sem Wi-Fi dodatka, odmah je uočljivo i proširenje mogućnosti Active Standby moda, koji sada beleži sva dešavanja na telefonu, pa su u okviru njega dodate linije za propušten poziv, primljenu poruku, Wi-Fi pretragu i drugo. Telefon ima instalirane aplikacije za pozicioniranje i GPS pretragu, a potrebno je da dokupite neki od GPS risivera, koji se lako mogu pronaći i u našoj zemlji.

Displej Nokije E65 jedan je od boljih koje smo imali prilike da vidimo, ali u poređenju sa displejom N73, glatko gubi na svim poljima. Displej ima rezoluciju od 320×240 piksela i prikazuje do 16,7 miliona boja.

Interna memorija telefona ima preko 50 MB, a za dodatni prostor moraćete sami da se pobrinete, pošto se uz telefon ne isporučuje memorijska kartica. Od ostalih poslovnih aplikacija tu su čitač Word, Excel i Power point fajlova (QuickOffice), Zip arhiver, Adobe PDF čitač, 3G konekcija sa video pozivima, ali bez dodatne video call kamere, EDGE klase 32, GPRS, e-mail, Instant Messaging, razmena vizitkarti i drugo. A od zabavnih, tu su dobar i glasan MP3 plejer sa standardnim opcijama, ekvilajzerom i starijim interfejsom, MMS poruke, kamera rezolucije dva megapiksela bez blica, ali sa video rikorderom i dodatnim opcijama (prosečan kvalitet slike), postavljanje MP3/AAC fajla za melodiju zvona, 64-tonska polifonija, foto-album, lifeblog, aplikacije za obradu slika i videa, ali ovog puta od igara ništa! Naravno, E65 podržava Java MIDP 2.0 i 3D standarde, ali ćete igre (Snake i 3D Golf) morati da preuzmete sa Nokijinog wap portala, ka kojem imate prečicu u meniju Services ili instalirajte neke druge, po svom izboru.

Performanse
Nokia E65 na testu je bila sa softverom verzije V 1.0633.18.01 od 11. 1. 2007. i nije pokazivala nikakve smetnje u radu. Telefon je iznenađujuće brz (u poređenju sa N73 i N70 ME), ima imenik sa neograničenim brojem unosa i sa fotoidentifikacijom, kao i mogućnost brze promene profila.

Autonomija, zahvaljujući ugrađenoj BL-5F bateriji, kapaciteta 950 mAh iznosi nešto preko dva dana sa čestom aktivacijom Wi-Fija, što je sasvim pristojan rezultat. Zbog svoje sveukupne vrednosti i lepote, Nokia E65 pretenduje da postane jedan od najbolje prodavanih telefona za ovu godinu. Nadamo se da se cena neće isprečiti kao zamerka.

Cena i kontakt
40.999 sa PDV-om
Mobis, YU Biznis Centar, Bul.Mihajla Pupina 10, Ulaz II, 11000 Beograd, tel: 011/313-28-20

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.