614
Kako napraviti dobre desktope

Kako napraviti dobre desktope

614
SHARE

Daj malo desktopa, sestro!

Uvek akutelna tema – kako napraviti desktop da valja? Karasasha nam je pomogao u tome sa svojim detaljnim objašnjenjem:

Prelistah ovaj novi broj i u rubrici pročitah Ganterovo pismo, u kome izražava želju da i sebi sklopi desktop onako kako to rade dobitnici “nagrade” Desktop meseca. Desktop meseca u 76. broju urađen je u Rainmeter programu (www.rainmeter.net). Program je relativno jednostavan za korišćenje, ali ume da postane komplikovan kada želite da promenite elemente dizajna. Ne brinite, obični IT smrtnici snaći će se, a tu je uvek i forum za sva pitanja. Kada skontate kako se koristi program, skoknite na ove dve stranice: www.customize.org/rainmeter i www.devianart.com (u pretragu ukucajte rainmeter). Tu ćete naći skinove i slične teme. Jerin desktop je urađen s temom Omnimo 4.1 for Rainmeter, koji predstavlja imitaciju Windows 8 interfejsa (pogledajte prvi narandžasti pravougaonik – to je kalendar, a ako malo bolje pogledate, videćete skrivenu poruku). Rainmeter je najpopularniji program za ovu namenu, a najbolje od svega jeste to što je  besplatno dostupan. Problem je samo što morate biti malo Rambo da bi otključali pun potencijal softvera. Možda će u nekim budućim verzija stvari biti pristupačnije za korišćenje.

Sledeća korisna alatka jeste kolekcija Stardock.  Ogroman paket više programa pomoću kojih je moguće izmeniti ama baš svaki delić Windows interfejsa (od kursora do pozadine ekrana User Login). Velika mana je to što je ovaj komad softvera prilično papren, pa za svaki njegov deo treba dati oko 20 zelenih. ObjectDock Plus jeste dock koji ja koristim.

Navešću još nekoliko programa. RocketDock – odličan dock za smeštanje prečica, a uz dodatak je moguće i otvarati foldere u vidu menija (KKmenu). Google Desktop – sidebar i desktop gadžeti različite namene. Ja koristim Google Calendar, Gmail, Scratch Pad. Windows Gadgets – na Misrocoftovom sajtu takođe ima dodataka koji bi se nekome dopali ;).

Karasasha

 

Pošto se Jera nije javio da objasni kako je napravio svoj dekstop, objavljujemo skraćenu verziju Karasashinog pisma. Ovom prilikom mu se zahvaljujem, a ako vam nešto ne bude jasno – provalite sami. Nećemo više čoveka toliko cimati.

Igor Conić
ScreenFun

gamingguru Koji komp da uzmem... kada pare nisu problem

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.