Start Let's Talk Zašto se devojkama toliko dopada francuski poljubac?

Zašto se devojkama toliko dopada francuski poljubac?

SHARE

1. “Zašto se devojkama toliko dopada francuski poljubac?”
Zoki, 14: Već nekoliko dana sam u vezi sa jednom devojkom sa kojom želim da probam i poljubac s jezikom. Znam otprilike kako to izgleda zato što sam se poljubio sa jednom drugaricom iz razreda, ali to je bilo samo iz šale. Da li možete da mi kažete kako da izvedem taj francuski poljubac da bi se to dopalo mojoj devojci? A šta da izbegavam?

BRAVO: Svako ima svoj “recept” za ljubljenje!
Zdravo Zoki! Razumljivo je da svojoj novoj devojci želiš da prirediš nesvakidašnji poljubac – i to svakako treba da uradiš. Ali, ne tako kako ti to zamišljaš, jer ne postoji nešto što bi se moglo nazvati savršenim poljupcem, ni za momke, ni za devojke. Svako se ljubi po sopstvenom ukusu i svako ima svoj omiljeni “recept” za ljubljenje. U svakom slučaju, nežna osećanja ne smeju da izostanu, a ti ih imaš sasvim dovoljno, zar ne? Poljubac je samo jedan način da svojoj devojci dodirima usana i jezika saopštiš šta osećaš prema njoj. Može tu da bude i divljih, nežnih, bržih ili sporijih pokreta, sisanja usana, lizanja li grickanja. Po njenoj reakciji ćeš prepoznati da li joj se dopada to što radiš – ako joj odgovara, sigurno će hteti da nastaviš. Uživajte!

2. “Mama mi pregleda sobu tražeći ljubavne tajne”
Kristina, 14: Mama me stalno kontroliše i to mi ide na živce! Stalno njuška po mojoj sobi, pregleda mi fioke i čita dnevnik! Verovatno želi da sazna da li imam dečka pa traži dokaze za to. Mislim da je to glupo sa njene strane. Šta da radim?

BRAVO: Pitaj je zašto ti ne veruje!
Tvoja mama pregleda tvoje stvari i to uopšte nije u redu. Sasvim je razumljivo da te to vređa. Ti imaš pravo na sopstveni prostor gde te niko neće uznemiravati i gde ćeš u miru moći da se posvetiš svojim mislima i osećanjima, što uključuje i pisanje dnevnika. Pošto je očigledno da tvoja mama nema poverenja u tebe, moraćeš da joj objasniš da nema potrebe da te kontroliše. Pitaj je zašto je tako nepoverljiva i objasni joj kako se osećaš zbog toga – na primer, ovako: “Mama, primetila sam da pregledaš moje stvari. To me ljuti, ali me i rastužuje. Volela bih da imaš poverenja u mene. Molim te, pitaj me ako te nešto zanima. Osim toga, bilo bi lepo da ne ulaziš u moju sobu kada nisam kod kuće.” Želimo ti da uspeš da se dogovoriš sa mamom!

3. “Ja sam kriva što me je ostavio…”
Violeta, 15: Očajna sam zato što me je ostavio dečko. Ali, mogu da ga razumem! On me je uvek grlio i ljubio, a ja njega nikad, iako je on to očekivao od mene! Međutim, nikada mi to nije rekao, a ja, opet, njemu nikad nisam rekla koliko ga volim. Sada više nije sa mnom i ja sam užasno nesrećna zbog toga. Volela bih da mi se vrati! Šta da radim?

BRAVO: Objasni mu da si tek sada shvatila u čemu je bio problem!
Draga Violeta, po tome kako opisuješ vašu vezu, reklo bi se da vas dvoje funkcionišete prilično različito. Bilo je tu i puno nesporazuma među vama, kojih si postala svesna tek naknadno. Sasvim je razumljivo da si sada tužna zbog toga. Naš predlog: popričaj još jednom sa svojim bivšim momkom. Možda još uvek nije kasno! Pokušaj da mu objasniš da si tek sada shvatila šta je želeo i da je trebalo to da ti kaže. Sada možeš da mu “priznaš” da ga voliš i da ga zamoliš da ti da drugu šansu. Ako pristane, iskoristi to na najbolji način! Često govorite jedno drugom šta osećate, na primer: “Kako volim kada me zagrliš i poljubiš!” Ili: “Sada znam koliko te volim!”

4. “Kako da se zaštitim od sifilisa?”
Dejan, 13: Da li biste mogli da mi kažete nešto više o sifilisu? Čuo sam da je to prilično opasna bolest i zato bih voleo da mi objasnite kako se prenosi, koji su simptomi i kako mogu da se zaštitim…

BRAVO: Uvek koristi kondom!
Nema sumnje, dragi Dejane, da je sifilis jedna od najopakijih polnih bolesti. Sifilis se prenosi putem seksualnog odnosa, ali može da se prenese i sa majke na dete tokom trudnoće. Prepoznaje se po čiru koji se javlja nekoliko nedelja nakon zaraze, na koži ili sluzokoži baš na mestu infekcije, tj. na penisu ili u vagini. Bolest se prenosi i tokom oralnog seksa, tako da čir može da se pojavi i u ustima ili na krajnicima, a ako se prenese analnim putem, čir će se pojaviti na završetku debelog creva. Mogu da se pojave i tegobe slične gripu: povišena temperatura i bolovi u mišićima. Iako ti simptomi uskoro potpuno nestanu, bolest može ponovo da se pojavi bilo kad, nakon nekoliko meseci, a ponekad čak i posle nekoliko godina. Ako se bolest na vreme dijagnostikuje i ako se započne lečenje, neće izazvati trajna oštećenja. Međutim, ako se ne leči, može da izazove razmekšavanje mozga (moždanog tkiva), a samim tim i smrt. Kondomi pružaju najbolju zaštitu od sifilisa. U slučaju infekcije, leče se oba partnera istovremeno!

5. “Da li imam alergiju na kondome?”
Ivan, 15: Moja devojka i ja smo nedavno prvi put spavali zajedno i tada smo koristili kondom kao zaštitu. Međutim, posle toga mi je penis bio crven i osetljiv na dodir – kao da mi je koža izgorela na suncu. Da li je to možda zbog nekakve alergije?

BRAVO: Pravi uzrok može da otkrije jedino lekar!
Zdravo, Ivane! Alegija na kondome stvarno može da izazove crvenilo na koži i osećaj bola. Kada se pojave ti simptomi, treba odmah da skineš kondom. Međutim, simptomi koje si opisao mogu da imaju i neki drugi uzrok, na primer, neko gljivično oboljenje ili preosetljivost penisa usled preforsiranosti. Moguće je i da je kondom koji si koristio bio preuzak za tebe pa je tokom odnosa bio prekinut dotok krvi. Alergija na lateks je veoma retka pojava. Mnogo je verovatnije da ti ne prija zaštita ovim sredstvom koje se navlači na penis. Da bi saznao pravi uzrok, treba da posetiš lekara koji će eventualno da ispita da nisi možda stvarno alergičan. Ako se utvrdi da si stvano alergičan, to ne znači da treba da se odrekneš tako sigurne zaštite kao što su kondomi – naime, postoje kondomi koji u sebi ne sadrže lateks (npr. “Avanti” marke “Durex”).

OSTAVI KOMENTAR