Start Let's Talk Upomoć! Imam problem!

Upomoć! Imam problem!

SHARE

1. Kada se pogledam u ogledalo, dođe mi da vrištim!
Kakav užas! Skoro svaki put kada se pogledam u ogledalo, razočaram se. Mrzim kako izgledam! Kada vidim glumice ili manekenke u novinama, želim samo jedno – da izgledam bar malo kao one. Ali to će ostati samo san, zar ne?
Milica, 15

Draga Milice, tako se osećaju i mnoge druge devojke tvog uzrasta. Verovala ili ne, kritičko mišljenje o sebi imaju čak i najlepše devojke. Mnoge poznate žene priznale su da su u pubertetu mrzele sebe. Dakle, to je potpuno normalno. Mišljenje o tvom izgledu će se sigurno promeniti vremenom, kako budeš odrastala. Ti si trenutno veoma kritična prema sebi i želela bi da izgledaš savršeno. Međutim, tvoja slika o sebi samoj se sigurno ne podudara sa stvarnošću, jer si ti subjektivna. Zato ti je potreban neko ko će ti reći kako zaista izgledaš. Pitaj svoje prijatelje šta im se na tebi dopada. Bez brige, njihov odgovor će te sigurno obradovati.

2. Kondom je ostao u vagini!
Da li se može desiti da momak izvuče penis iz vagine, a da kondom ostane unutra?
Anita, 16

To se zaista može dogoditi. Kondom će ostati na penisu sve dok je on ukrućen. Ali kada penis nakon seksualnog odnosa splasne, stvarno se može dogoditi da kondom sklizne i ostane unutra. Zato je važno da momak uvek čvrsto drži kondom dok polako izvlači penis iz vagine.

3. Zašto ne mogu da budem sa drugom mog brata?
Moj brat je jako ljut na mene. Otkako je saznao da mi se sviđa njegov najbolji drug, stalno mi govori da će biti bolje da ga se okanem. Da li će moj brat promeniti mišljenje ili je bolje da potražim drugu simpatiju?
Nevena, 14

Čini nam se kao da bi ti više volela da se odrekneš svoje simpatije nego da se svađaš sa svojim bratom. Zato dobro proveri šta osećaš prema tom dečku, da li su tvoja osećanja stvarno tako jaka ili si sve samo umislila. Razmisli da li zaista želiš da mu pokloniš svoje srce. Ukoliko želiš, onda je vreme da prekineš sa tim i razgovaraš sa svojim bratom. Reci mu otvoreno da ne može uvek da se meša u tvoj ljubavni život. Šta ima loše u tome da se ti zabavljaš sa njegovim najboljim drugom?

4. Da li je izmislio da ima devojku?
Jedan dečko iz naše škole daje mi privatne časove iz matematike. Kaže da ima devojku. Međutim, ja ga nikada nisam videla sa njom. Da li me laže ili zaista ima devojku? Ovo vas pitam jer mi se jako sviđa i volela bih da budem sa njim. Zaista ne znam šta da radim…
Vanja, 14

Draga Vanja, sledeći put ga pitaj nešto u vezi sa njegovom devojkom, kao na primer kako se zove, u koji razred ide, koliko su zajedno, koja su im omiljena mesta za izlaske, kada joj je rođendan… Uf, ima mnogo pitanja, zar ne? Ako momak počne da zamuckuje ili da izbegava odgovor, onda znaj da te laže, odnosno da nema devojku. Pa, držimo ti palčeve!

5. Da li sam autsajder ako ne pijem alkohol?
Na žurkama mojih drugova se često pije i alkohol, ali ja ne želim da ga pijem, jer mi je loše od alkoholnih pića. Da li će me društvo ismevati ako pijem “kolu” ili sok? Ne želim da budem autsajder…
Dragana, 13

Znaš i sama: sokovi su zdravi i korisni za tvoj organizam, a alkohol te čini “slabom”, povodljivom, a da ne pričamo o tome koliko šteti tvom organizmu! Slobodno kaži NE alkoholu i obrazloži svom društvu zbog čega nećeš da piješ sa njima: zato što alkohol stvara zavisnost, uništava zdravlje itd. Ako te i pored toga budu provocirali, uzmi fotoaparat i fotkaj ih na žurci – ali onda kada su pripiti. Kada im sutradan budeš pokazala fotke, videćeš, biće zgroženi! Dobra ideja, zar ne?

6. Koji od njih dvojice je pravi momak za mene?
Možda moj problem i nije tako zanimljiv, ali me strašno muči: na mene se pale dva momka. Ali ja želim da budem samo sa jednim od njih. Ako se budem odlučila za pogrešnog, biću strašno nesrećna. Kako da znam koji je onaj Pravi?
Sneža, 14

Kada je ljubav u pitanju, moraš sama da odlučiš, draga Snežo. Ti najbolje znaš šta osećaš. Dakle, veruj svom srcu. Možda će ti pomoći sledeće: opusti se, zatvori oči i misli 2-3 minuta na jednog od njih dvojice. Nakon toga zapiši šta misliš o njemu i šta osećaš. Nešto kasnije uradi to isto misleći na drugog momka. Na kraju pročitaj šta si zapisala i donećeš zaključak koji te je zanimao, tj. biće ti jasno za kog momka bi trebalo da se odlučiš.

7. Nervira ga što slušam Tokio Hotel
Moj dečko je išarao poster u mojoj sobi samo zato što ja otkidam za grupom Tokio Hotel. Njega strašno nervira kada ja slušam njihovu muziku. Da li je to normalno?
Mirjana, 15

Draga Mirjana, budi iskrena – svom momku sigurno stalno spominješ kako su momci iz Tokio Hotela simpatični, kako su strava, kul, predivni i sl. A zar nisi primetila da to njemu ne prija, jer se u tim trenucima poredi sa njima i zaključuje da je on manje vredan. Ljubomoran je na njih jer mu se čini da bi radije bila sa nekim od njih, ma koliko to neverovatno zvučalo i bilo nemoguće. Predlažemo ti da u društvu svog momka ne spominješ i ne slušaš Tokio Hotel. A kada on nije pored tebe, naravno da možeš da slušaš svoju omiljenu muziku – koliko god želiš.

8. Neće da mi da ključ svog stana
Iako smo nas dvoje zajedno već pola godine, moj dečko, koji studira u mom gradu, još uvek neće da mi da ključ od svog stana. Možda se boji da ne upadnem iznenada u stan i zateknem ga sa drugom devojkom?
Nataša, 16

Draga Nataša, čini nam se da najpre treba da postaviš samoj sebi pitanje: Da li verujem svom momku? Ako imaš poverenja u njega, onda zaboravi na sve sumnje, jer time ništa nećeš postići. Vas dvoje ste još uvek jako mladi da biste se pretvarali da ste bračni par. On prvenstveno treba da uživa sam u svom stanu. Ti imaš ključ od njegovog srca, a to je najvažnije, zar ne?

9. Ne sviđaju mi se njegove seks igrice
Stvarno se osećam grozno. Moj dečko je kupio neku igru u kojoj su predstavljene sve seksi poze. U početku mi je bilo zanimljivo da sve to isprobavamo, ali sada više nije. Ja to više ne želim, jer se sve svodi na to da vodimo ljubav po nekakvim pravilima igre. Kako to da mu objasnim?
Monika, 17

Ti želiš da vaša ljubavna igra ponovo bude romantična, nežna i osećajna? Nema razloga da se nerviraš dopuštajući da vam nekakva igra određuje kako ćete se ponašati. Vaša osećanja su najbitnija i upravo to i treba da kažeš svom dečku. Reci mu kako se osećaš i da bi ti više prijalo da prepustite svojoj mašti i strasti da vas vode u isprobavanju raznih stvari. Vreme je da se prepustite maženju i da uživate u nežnim dodirima.

10. Da li me je slučajno dodirnuo?
Nedavno sam sa svojim društvom bila u bioskopu. Ispalo je da sam ja sedela pored momka koji mi se dopada. U toku filma on mi je slučajno dodirnuo ruku. Sada se pitam: da li je to bila slučajnost ili njegovi dodiri ipak nešto znače? Da li mu se možda dopadam?
Tanja, 16

Budi iskrena, draga Tanja. Ti ni sama ne veruješ da je bio u pitanju slučajan dodir, zar ne? I uprkos svemu tome, još uvek si nesigurna? Želiš li da saznaš šta taj momak želi od tebe? Onda mu predloži da zajedno odete u bioskop ili u šetnju gradom. Tada će ti sve biti mnogo jasnije.

11. Da li mogu ponovo postati devica, ako nemam seks?
Već pola godine sam solo i nisam imala seksualne odnose. Sada sam ponovo zaljubljena. Da li će me sledeći put kada budem spavala sa dečkom boleti kao da mi je prvi put? I da li devičnjak može da zaraste ako dugo nisam imala odnose?
Zoca, 16

Ako si već izgubila nevinost, devičnjak ti neće ponovo srasti. Možda se plašiš da će te ponovo boleti? Bez brige, sada neće biti tako bolno kao prvi put. Ali što se osećanja tiče, tvoje seksualno iskustvo biće nešto novo, uzbudljivo i zanimljivo.

12. Help, mom dečku nije do seksa!
Sa jednim dečkom sam u vezi skoro godinu dana. Sve je bilo super do pre dva meseca – od tada više nismo vodili ljubav! Ne znam šta se sa njim događa. On tvrdi da me i dalje voli, što po njemu i vidim. I dalje se mazimo i provodimo svaki dan zajedno… Ja mislim da je pao u depresiju jer stvarno mu nije ni do čega. Pomagajte…
Sanja, 17

Postoje ljudi koji jednostavno mogu da “odlože” probleme u stranu, ali mnogo je više onih koji ne mogu u potpunosti da se opuste i u svakom trenutku su opterećeni. Najgore je takve ljude forsirati na silu. To je unapred izgubljena bitka…
Pokušaj otvoreno da porazgovaraš sa njim o vašem problemu – objasni mu da ga razumeš ali da želiš da i on tebe shvati. Predloži mu da ti pokloni pažnju bar onim danima kada ste oboje slobodni i nemate obaveza u školi i na faksu. Ako te zaista voli, vredi potruditi se…

OSTAVI KOMENTAR