Start Let's Talk Sve što želiš da znaš o poseti ginekologu

Sve što želiš da znaš o poseti ginekologu

SHARE

10 “škakljivih” pitanja za ginekologa!

Koje kontraceptivno sredstvo treba da koristim, da li ću se ugojiti ako se odlučim za pilulu, kako da ublažim menstrualne bolove…? Gomila “teških” pitanja, nema šta! Kako onda da nemate totalnu zbrku u glavi… Da bismo vam ublažili nesigurnost, makar za nijansu, obratili smo se iskusnoj doktorki Zorici Ćorac. Sa beskrajne liste “pitanja za ginekologa” izdvojili smo deset najčešćih… Devojke, saznajte sve što vas zanima, a odgovore doobro zapamtite, OK? 🙂

1. Koja je kontracepcija idealna za tinejdžerke?
* Idealna kontracepcija ne postoji, jer svako sredstvo koje štiti od neželjene trudnoće ima svoje prednosti, ali i mane. Devojkama se preporučuje da njihovi partneri koriste kondom, a da one – desetak minuta pre seksualnog odnosa – stave u vaginu neko od lokalnih kontraceptivnih sredstava (globule, kreme, AB film). Tako imaju dvostruku zaštitu, jer kondom može da pukne. Na zapadu mladi često koriste duplu kontracepciju (mladić stavlja kondom, a devojka uzima kontraceptivne pilule).

2. Da li je tačno da postoje tablete koje istovremeno štite od neželjene trudnoće i eliminišu akne?
* Da, ali ih ni u kom slučaju ne smete uzimati bez prethodne konsultacije sa ginekologom.

3. Da li devojke koje redovno dobijaju menstruaciju svakih 28 dana mogu da se oslone na računanje plodnih dana? Kog dana ciklusa ti dani počinju, a kog dana se završavaju?

* Bez obzira na urednost ciklusa, pametna devojka se nikada ne oslanja na računanje plodnih dana. Jer svaka žena ima “svoje” plodne dane, i bilo kakvo uopštavanje je neprihvatljivo. Samo informacije radi, reći ću da je – pri ciklusu od dvadeset osam dana – prvi plodni dan osmi dan ciklusa, a poslednji osamnaesti.

4. Da li se može zatrudneti i ako se koriste kontraceptivne pilule?
* Kontraceptivne pilule pružaju vrlo visok nivo zaštite od neželjene trudnoće, ukoliko se uzimaju po preporučenoj šemi i – naravno – ako devojka ne zaboravi da ih popije.

5. Šta devojka treba da uradi kad shvati da je prethodnog dana zaboravila da popije tabletu?
* Treba odmah da uzme pilulu, a pilulu za taj dan neka uzme u uobičajeno vreme. Ukoliko je prošlo više od dvanaest časova od vremena kad je trebalo da uzme pilulu, ona više nije zaštićena od neželjene trudnoće. Tada je postupak sledeći: nastavljate da pijete pilule po šemi, a vaš partner stavlja kondom tokom seksualnog odnosa.

6. Da li je veličina polnih organa proporcionalna ostatku tela, tj. da li “sitna” devojka može da (bez problema) ima seksualne odnose sa znatno krupnijim mladićem?
* Veličina penisa nije obavezno u srazmeri sa telesnom visinom ili težinom. Pošto je vagina vrlo rastegljiva, o ovome ne treba mnogo brinuti. Preporučujem vam da se prvo dobro upoznate i mazite, a ostalo će već doći samo po sebi.

7. Da li je tačno da pojedine kontraceptivne pilule dovode do znatnog povećanja grudi?
* One sadrže hormone koji utiču i na dojke, pa zato devojka koja ih uzima
ima osećaj da su joj grudi nešto veće i čvršće. Zapravo uopšte ne dolazi do znatnog povećanja grudi.

8. Da li je istina ili zabluda da cigarete i kontraceptivne pilule ne idu zajedno?
* Istina je. Zbog toga devojkama savetujemo da se odreknu cigareta, a ukoliko to ipak ne žele, preporučujemo im neku drugu vrstu kontracepcije.

9. Koje su tablete najbolje za otklanjanje menstrualnih bolova?
* Najbolje su one koje najbrže otklone bol, ali to nikako ne znači da treba uzimati jako sredstvo protiv bolova. Budući da je u pitanju specifičan bol, ginekolog će u dogovoru sa devojkom preporučiti odgovarajući preparat. Veoma je važno i vreme uzimanja leka protiv bolova. Nemojte čekati predugo, jer kad jednom uđete u “spiralu bola”, veoma ju je teško zaustaviti.

10. Od kojih polno prenosivih bolesti vreba najveća opasnost?
U našoj sredini su najčešće sledeće bolesti:
– virusne: genitalna infekcija humanim papiloma firusima (kondilomi), genitalni herpes, hepatitis B, sindrom stečene imunodeficijencije
– bakterijske: gonoreja, sifilis, infekcije hlamidijom, bakterijske vaginoze
– protozoe: trihomonijaza (trihomonas vaginalis)
– gljivice
– artropodi: šuga i stidna vašljivost

5 stvari koje devojka nijednog trenutka ne sme da zaboravi:
* datum poslednje menstruacije
* svaka pametna devojka koja ima seksualne odnose u torbici, osim šminke, mora da ima i kondom
* obavezan ginekološki pregled jednom godišnje
* svaka pametna devojka treba da izbegava muškarca koji insistira na odnosu bez kondoma pod izgovorm da “on zna šta radi”
* uživajte u mladosti i ljubavi

OSTAVI KOMENTAR