Start Let's Talk Suviše sam debeo!

Suviše sam debeo!

SHARE

“Suviše sam debeo!”
TOMA, 13: Morate mi pomoći – imam 13 godina i skoro 80 kila! Znam da sam suviše debeo za svoje godine, i želim da smršam! Ali kako?

BRAVO: Slušaj svoje telo!
Dragi Tomo, super je to što želiš da učiniš nešto po pitanju svoje telesne težine! Sigurno ćeš se bolje osećati kada budeš malo mršaviji i zadovoljniji sobom. Najbolje bi bilo da odmah počneš tako što ćeš više slušati svoje telo. I to na sledeći način: sledeći put kada budeš hteo da uzmeš nešto da grickaš, stani i razmisli: Da li sam sada zaista gladan ili mi nešto drugo nedostaje? Da li bi možda u stvari hteo, na primer, da telefoniraš ili da ćaskaš sa svojim bratom ili da slušaš svoj omiljeni CD? Pitaj se i u toku jela: Da li sam zaista još gladan ili jedem samo iz navike? Jer što bolje budeš “upoznao” svoje telo i svoje potrebe, lakše će ti biti da se ophodiš prema njemu. Uz to ide i lagana ishrana, koja podrazumeva voće, povrće i integralne proizvode i redovno bavljenje sportom (npr. vožnja biciklom, džoging ili fudbal) – najbolje sa nekim drugarom ili u nekom sportskom udruženju. Razgovaraj sa svojim roditeljima i zamoli ih da te podrže u tome.

“Rak dojke sa 13 godina?”
BILJA, 13: Jutros sam osetila da me zateže nešto u grudima, a zatim sam na desnoj dojci, pored bradavice, osetila nešto kao čvorić. Bojim se da nije opasno! Da li je moguće već sa 13 godina dobiti rak dojke?

BRAVO: Zloćudni tumori se retko javljaju kod osoba mlađih od 20 godina!
Draga Biljo, tumori se sve češće javljaju i kod mlađih žena. Međutim, zloćudni rak dojke se retko javlja kod devojaka koje imaju manje od 20 godina. To što osećaš zatezanje može da znači da ti grudi rastu. A može da se odnosi i na hormonske reakcije. Nije čudno za tvoje godine da osetiš neke promene na grudima. Uglavnom su beznačajne. Čvorići mogu da se formiraju i zbog upale, koju moraš da lečiš. Saznaćeš o čemu se tačno radi, ako ih snimiš ili odeš kod ginekologa. Kada već ideš kod doktora, neka ti objasne kako sama možeš da pregledaš grudi. To je dobra varijanta za rano otkrivanje raka dojke. Ako primetiš nešto, idi odmah kod lekara, jer će ti on potvrditi da li je bezopasno ili nije.

“Moja majka se ne brine za mene!”
SANDRA, 12: Vrlo sam tužna, jer se moja majka uopše ne brine za mene! Čak mislim da joj je važniji televizor od mene. Svađa se sa mnom zbog svake sitnice. Molim vas, pomozite mi, ne znam više šta da radim!

BRAVO: Reci majci da ti je potrebna pažnja!
Draga Sandra, potpuno te razumemo. Patiš i teško ti je, ali ipak pokušaj da razgovaraš sa svojom majkom. Reci joj da ti je potrebna. Predloži joj da zajedno nešto preduzmete, npr. da posle podne odete u park umesto da sedite i gledate televizor, ili da zajedno skuvate nešto, da se bavite sportom itd. Možete da se dogovorite da jedan dan u nedelji zajedno nešto radite. Pokušaj da joj objasniš da bi volela da se više brine o tebi i da se interesuje za ono što ti radiš. Potraži neke ljude iz svoje okoline sa kojima možeš da razgovaraš u takvim situacijama. Neko od rodbine u koga imaš poverenja bi takođe mogao da razgovara sa tvojom majkom.

“Šta da radim kada mi opadne erekcija?”
Lazar, 16: Moja nova devojka i ja želimo uskoro da vodimo ljubav! Međutim, bojim se da mi iznenada ne opadne erekcija. To mi se već desilo sa mojom bivšom, kada smo prvi put vodili ljubav. Ne želim to ponovo da doživim! Kako to da sprečim?

BRAVO: Opusti se i nastavi da se maziš sa svojom devojkom!
Zdravo Lazare! Mnogim momcima se dešava da im u toku seksa opadne erekcija. Najčešće zbog nekih psiholoških smetnji, kao npr. zbog napetosti ili prevelikog uzbuđenja, što se dešava naročito onda kada prvi put treba da vodiš ljubav sa novom devojkom. Ili ako si pod pritiskom da tvoje telo mora savršeno da funkcioniše. Strah da tvoj penis neće ostati ukrućen dovodi do toga da erekcija zaista opadne. Bez obzira na sve, tvoje telo nije mašina, nego osetljivi organizam koji reaguje na sve što u tom trenutku misliš, čuješ, vidiš, mirišiš, osećaš… Što si opušteniji, to ćeš imati manje “smetnji”. Čak i ako se tako nešto desi tvom penisu, ostani opušten. Nastavi da se maziš sa svojom devojkom… i videćeš da će tvoj penis ponovo biti spreman za akciju.

“Ja sam jedina nevina u svom razredu!”
ADRIJANA, 17: Kada drugarice iz razreda pričaju o seksu, ja stalno ćutim. Sve su već spavale sa momcima, samo ja nisam. Ja sam jedina u razredu koja je još uvek nevina. Od pre dve nedelje se družim sa jednim momkom. Ali imam osećaj da nisam još spremna da vodim ljubav sa njim. Molim vas, recite mi šta da radim.

BRAVO: Sama treba da odlučiš kada si spremna za seks!
Draga Adrijana, u pravu si sve dok činiš samo ono što želiš. Da li ćeš i kada spavati sa nekim momkom, to je tvoja privatna stvar. A što se tiče tvojih drugarica, koje pričaju o svojim seksualnim doživljajima, da li zaista veruješ u sve njihove priče? Zar ti se ne čini ponekad da je to čisto razmetanje, da hoće samo da privuku pažnju? Čak i ako imaju neko iskustvo, to ne treba da te sekira. Pogotovo ne treba da dozvoliš da te neki momak požuruje da spavaš sa njim. Ako te voli, čekaće dok ne budeš spremna za to. Iščekivanje će mu probuditi znatiželju, tako da će vam na kraju biti još uzbudljivije. A što se bolje upoznate i što se otvorenije ponašate jedno prema drugom, to ćete imati veće šanse da vam prvi put bude još lepši. Treba da steknete poverenje i da razgovarate o svojim strahovima. Do Mazite se i uživajte u petingu i tako nećete imati blokade kad bude došao trenutak da vodite ljubav. Bićete potpuno opušteni i uživaćete.

OSTAVI KOMENTAR