Start Let's Talk Problemi, problemi…

Problemi, problemi…

SHARE

PROBLEMI SA MAMOM!

Keva
“Mama mi stalno govori da moram više učiti!”

Ana, 11: Krenula sam u peti razred, a otad mama stalno proverava koliko sam naučila, neprestano mi govoreći kako to nije dovoljno. Govori mi da ne vežbam dovoljno i da se moram više truditi. To me užasno opterećuje. Ako budem još više učila, pući će mi glava, a ona će i dalje vikati na mene. Šta treba da uradim kako bi me ostavila na miru?

BRAVO: Pričaj s njom kako biste pokušale da nađete rešenje.
Draga Ana, trenutno ti je teško da učiš, a mama ti dodatno stvara pritisak. Naravno da te to frustrira. Jesi li ti zadovoljna ocenama? Ili bi, možda, volela da budeš bolja, ali ne uspevaš da savladaš gradivo za bolju ocenu. Ako je tako, razmisli šta je razlog tome. Imaš li poteškoća sa samo jednim predmetom, ili je reč o tome da se teško koncentrišeš na gradivo, ne znajući najbolji metod učenja? Za ove probleme postoje rešenja. Možeš, na primer, da štrebaš s drugaricom iz razreda, a naročito je dobro da radite zajedno i preslišavate se kada učite strani jezik. Ili, zamoli mamu da ti dozvoli dopunske časove. Dodatna nastava pomogla je mnogim učenicima.

ON NEĆE SA KONDOMOM

Tanja, 16: Nevina sam, dok je moj momak (16) već imao odnos. Planiramo da spavamo zajedno. Želim da se zaštitimo, pa hoću da mi dečko koristi kondom. Ali on tvrdi da mu tad seks nije dobar jer ne oseća ništa. Kako da mu objasnim da mi je zaštita veoma važna?

BRAVO: Ako ti je važno, onda insistiraj na tome!
Draga Tanja, dobro je što znaš kako treba da se štitiš. Nisi jedina koja to želi. Dobro je poznato da se upotreba kondoma može sprečiti trudnoću, ali i zaštititi od polno prenosivih bolesti, poput side. Kondom je jedina zaštita od takvih bolesti. Parovi koji su dugo u vezi i znaju da su oboje zdravi, a i žele da začnu dete – ne moraju koristiti kondom, ali ti nikada nisi spavala s momkom, pa ti je neophodna sigurnost. To je još jedan razlog više da ti dečko ispuni želju. Ako je tebi važna upotreba kondoma, onda on to mora prihvatiti. A te priče da se ništa ne oseti – nisu tačne. I s kondomom momci mogu sve osetiti jer je izuzetno tanak (0,06 mm), tako da tvoj dečko nema zašto da brine.

Image Hosting

Kondom duplo štiti – i od trudnoće i od polno prenosivih bolesti

MOŽE LI SE POLJUPCEM PRENETI SIDA?

Nenad, 14: Mislio sam da se sida ne može preneti poljupcem. Ali drug mi kaže da ipak može! Šta je tačno?

BRAVO: Ćao, Nenade! Kad je reč o zaštiti od bolesti, posebno je važno da se dobro informišeš i da ne slušaš šta drugi pričaju. Bez brige, tvoj drug nije u pravu. Tačno je da patogenih ima u pljuvački inficiranih osoba, ali vrlo malo, pa im je dejstvo nedovoljno da bi se poljupcem prenela bolest. Tako bi se inficirao jedino kada bi u ustima bila četiri litra pljuvačke, što je, naravno, nemoguće. Infekcija nastaje kad virus dospe u krvotok, a to se dešava ako imaš seksualni odnos s inficiranom osobom, a nisi se zaštitio. Takođe, opasno je koristiti zajedničke špriceve ili primati krv inficiranu HIV-om. To znači da se i dalje možeš bezbrižno ljubiti.

Image Hosting

Ljubljenje je dozvoljeno. Nemoguće je dobiti HIV preko poljupca

GDE JE TAČNO HIMEN?

Jana, 13: Nedavno sam uzela ogledalo da bih potražila himen, ali ga nisam mogla naći. U slučaju da je pukao, primetila bih, zar ne? Međutim, nisam sigurna da sam gledala pravo mesto. Gde se tačno nalazi himen?

BRAVO: Ćao, Jano! To nas pitaju mnoge mlade devojke koje otkrivaju svoje telo. Moguće je da nemaš više himen ili da ga nikada nisi ni imala. Dešava se da himen pukne za vreme sportskih aktivnosti, prilikom samozadovoljavanja ili pada. Takođe, može pući ako stavljaš tampon a vagina ti nije dovoljno vlažna. Hoće li devojka primetiti pucanje himena – zavisi od njegove elastičnosti. Jer, himen nije isti kod svake devojke. Može biti čvršći i pri popuštanju uzrokovati krvarenje. Ako je tanak, može pući a da ništa ne primetiš. Neke devojčice uopšte nemaju himen. Ukoliko ga još imaš himen, onda je on na otvoru vagine. Himen je otvoren dovoljno da bez problema protiče menstrualno krvaranje ili da se stavi tampon. Moguće je da su ivice tvog himena toliko uske da ga na prvi pogled ne možeš uočiti.

ONA HOĆE SAMO DRUGARSTVO

Vuk, 17: Uskoro ću izaći sa simpatijom. Unapred mi je rekla da ne želi vezu. Sad ne znam kako da se postavim jer mi se mnogo sviđa, a nisam siguran da mi je drugarstvo dovoljno.

BRAVO: Dragi Vuče, zaljubljen si u devojku a nema izgleda da bi između vas moglo biti nešto više od drugarstva. To je veoma teško. Ali ipak ne treba da gubiš nadu. U svakom slučaju, ona želi da se druži s tobom. To znači da joj prija tvoja blizina. Možda ona tebe zaista vidi samo kao drugara. U tom slučaju, fer je što ti ne daje lažnu nadu. S druge strane, moguće je da je nesigurna i da poslednja reč, ipak, nije izrečena. Možda te još ne poznaje dobro. Veoma je važno da budeš pažljiv i prijatan prema njoj. Ali moraš paziti kad su u pitanju ljubavne izjave. Tako bi je mogao odbiti. To bi značilo da si postigao ono što si najmanje želeo. Nećeš pogrešiti ako joj kažeš: “Bilo mi je zabavno danas, voleo bih da izađemo ponovo. Šta kažeš?” Kad te bolje upozna, možda će promeniti mišljenje, ali i osećanja prema tebi. Drugarstvo često preraste u ljubav. Ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi, ali ti želimo ostvarenje ćelja.

OSTAVI KOMENTAR