Start Let's Talk “Preterano se znojim u sportovima!”

“Preterano se znojim u sportovima!”

SHARE

Jelena, 13: Kad god igramo neki sport ja se užasno oznojim, pa se na mojoj majici uvek vide velike fleke. Mislim da je to jako neprijatno. Probala sam razne dezodoranse (i jeftine i skupe) ali ni to mi nije pomoglo. Šta da radim?

BRAVO: To je potpuno normalno i vrlo važno za organizam!

Draga Jelena,

Znojenje za vreme sportskih aktivnosti je normalno. To je način da tvoje telo reaguje na promenu u temperaturi. Dezodorans, koji god da je u pitanju, ne treba da se koristi na celom telu, jer smeta prirodnim procesima na tvojoj koži. Za osobe koje se jako znoje preporučuje se antiperspirant, koji daje bolje rezultate. Možeš ga probati, a ako želiš, konsultuj se s dermatologom koji će ti reći da li ti je to neophodno ili ne.

Važno je da znaš još jednu stvar – momci i devojke se u pubertetu znoje više nego ranije. Razlog za to jeste veća produkcija hormona, a situacija će se normalizovati za godinu-dve. Možeš probati i čaj od žalfije koji će smanjiti tvoje znojenje i deluje vrlo osvežavajuće tokom leta. Osušeno lišće ove biljke možeš kupiti gotovo svuda. Takođe, vodi računa o izboru odeće – vlažne tačke na crnoj majici su jako teško uočljive.

 

OSTAVI KOMENTAR