Start Let's Talk Odgovaramo na pitanja…

Odgovaramo na pitanja…

SHARE

1. Dosadilo mi je da sve sama organizujem
U mom društvu ima nas sedmoro, ali gde god treba da idemo i šta god treba da radimo zajedno, moram ja da organizujem. To mi inače ne bi smetalo, ali oni, čim nešto krene naopako, odmah kritikuju mene. Mislim da to nije fer! Kad će već jednom shvatiti da to nije u redu?
Isidora (15)

BRAVO: Tvoji drugovi će shvatiti da nisu u pravu tek kada budeš odbila da sama sve organizuješ. Treba da im kažeš da to treba da radi neko drugi i da vidi kako je to. Moraš im reći i zašto to više nećeš da radiš, da bi shvatili gde su pogrešili. Tek tada će te tvoji prijatelji razumeti i znaće da cene tvoj trud.

2. Ne želim da se moja drugarica odseli
Odmah se rastužim čim pomislim da će se moja najbolja drugarica uskoro možda odseliti u drugi grad. A mi smo kao sestre i jednostavno smo nerazdvojne. Međutim, njen tata bi trebalo da dobije posao u Beogradu, koji je udaljen 80 km od našeg mesta. Šta ako on stvarno dobije taj posao? Kako ćemo nas dve to izdržati?

Zorica (13)
BRAVO: Prvo, ne treba toliko da paničiš! Još uvek nije sto posto sigurno da će se tvoja drugarica odseliti. Ako počneš da kukaš što više nećete moći da budete zajedno, samo ćeš pokvariti preostale vaše zajedničke trenutke. A ako se zaista ostvare tvoje slutnje, ne treba da se plašiš. Postoji mnogo načina da i dalje ostanete u kontaktu: možete stalno da se čujete preko telefona, da se dopisujete mejlom ili SMS-om, a možete i da se viđate vikendom.

3. Zaljubila sam se u sestrinog dečka
Moja sestra (18) i ja imamo isti ukus što se tiče tipova i zbog toga smo se više puta posvađale oko nekog dečka. Sada je ona našla momka, koji se i meni jako sviđa. Kada ga vidim, obuzmu me žmarci i unervozim se. Da li će se moja sestra naljutiti ako joj kažem šta osećam prema njemu?
Bilja (16)

BRAVO: Možemo ti reći da tvoja sestra neće biti nimalo oduševljena ako joj kažeš da ti se sviđa njen dečko, pogotovo što ste se i ranije svađale oko tipova. Ako ti je on samo simpatičan, onda je bolje da ga se okaneš i da ga zaboraviš. Tako ćeš izbeći nepotrebnu svađu i nerviranje. Inače, razmisli zašto se stalno svađaš sa sestrom oko tipova koji se njoj sviđaju. Možda zapravo želiš da je oponašaš ili da izgledaš starije? U svakom slučaju, nije u redu da joj se mešaš u vezu. Ništa se ne brini, naći ćeš i ti dečka a onda će sve vaše nesuglasice izgledati smešne.

4. Da li spermatozoidi mogu da prođu kroz devičnjak?
Posmatrala sam se u ogledalu i shvatila da još uvek imam devičnjak. Da li se može desiti da zatrudnim i prilikom petinga?
Maša (14)

BRAVO: Devičnjak ne može da zaustavi prodor sperme. Na sredini himena nalazi se mali otvor, kroz koji prolazi menstrualna krv i urin. I baš kroz tu rupicu može da prodre i sperma! Dakle, dobro pazi šta radiš i obavezno koristi zaštitu i prilikom petinga!

Image Hosting by imagefra.me

5. Kako da se rešim stidnih dlačica?
Želim da uklonim stidne dlačice. Do sada sam ih brijala, ali već posle dva dana izrastu nove, koje užasno svrbe. Da li bi bilo bolje da koristim vosak za depilaciju? Onda sigurno neće izrasti više od mesec dana, zar ne?
Tijana (16)

BRAVO: Ne mora da znači. Niko ne može da ti garantuje koliko dugo nećeš morati da se depiliraš ako upotrebiš vosak za depilaciju. Dlačice mogu da se pojave posle tri, četiri nedelje ili tek nakon šest nedelja. Ipak, treba da znaš da ovaj metod nije baš bezbolan. Da bi mogla da depiliraš dlačice, potrebno je da narastu oko 5 mm, a ako su dugačke, treba da ih skratiš na dužinu od 10 mm. Za stidne dlačice posebno su pogodne tračice sa hladnim voskom, npr. Veet, koje možeš da kupiš u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici.

6. Da li kondom može da smeta prilikom seksa?
Želela bih da vodim ljubav sa svojim dečkom. Razgovarali smo o svemu, kupili kondome, ali jedna stvar me brine: čula sam od drugarice da kondom smeta prilikom seksualnog odnosa. Da li je to tačno?
Elena (16)

BRAVO: To nije sasvim tačno. Kondom ne smeta, već štiti i tebe i tvog partnera od neželjene trudnoće i polnih bolesti. Možda je tvoja drugarica mislila na nešto drugo. Kada se kondom navuče na penis, muškarac slabije oseća čulne nadražaje, a devojka primećuje da je osećaj drugačiji, što je sasvim normalno jer i sama znaš – jedno je osetiti gumu, a nešto sasvim drugo osetiti kožu. To je jedina mala mana kondoma, ali njegove prednosti su mnogostruke. Zato ti mi savetujemo da se ne upuštaš u seksualne odnose bez kondoma. Osim toga, vremenom ćeš se privići i shvatiti da razlika i nije tako drastična.

7. Upomoć! Ne znam da se ljubim!
Ranije sam bio veoma stidljiv, a danas se plašim da ću ako priđem nekoj devojci biti ismejan jer ne znam da se ljubim. A većina devojaka mojih godina ima iskustva sa momcima i naravno – ljubljenjem! Molim vas, pomozite!

Miloš (17)
BRAVO: Dragi Miloše, razumemo tvoj strah i nesigurnost, ali stvari uopšte nisu tako crne kako tebi izgledaju. Poljubac nije nikakva sportska disciplina za koju su potrebne godine treninga. Kada upoznaš neku devojku koja ti se sviđa, pozovi je da izađete u grad, na sladoled ili u šetnju. Neobavezan razgovor će te opustiti, a kada poželiš da je poljubiš, za početak, biće dovoljno samo da lagano usnama dodirneš njene usne. Nema potrebe da žuriš. Ako je devojka iskusnija od tebe, možda će preuzeti inicijativu, pa će i tebi biti lakše. Želimo ti mnogo sreće!

198 KOMENTARA

  1. Dragi bravo,od proslog leta pocela sam da se druzim sa jednom devojkom iz razreda…Nismo se poznavale toliko dobro da znamo sve jedna o drugoj…Pre oko mesec dana rekla mi je da pusi cigare,ja sam joj rekla da je to ok , ali da ne treba da preteruje , bez obzira sto sam je upozorila da moze da se navuce i na gore stvari pocela je da pusi travu…pitala me je da probam , naravno ja sam odbila , jer nemogu da odem u medicinsku skolu sa iteligencijom bebe …Ona se toliko naljutila da je pocela da siri glasine po skoli kako sam ja pocela da pusim cigare,smuvala se sa deckom koji mi se svidjao vec duze vreme…Tada sam se obratila majci za pomoc (posto su moji razvedeni i zivim sa mamom) , rekli smo i razrednom za to ali nam nije verovao …posto mi je drugarica ne zelim da ode u dom ili da joj se desi bilo sta samo zelim da prestane sa time jer ubija samu sebe … Nadam se da mi mozes pomoci…

OSTAVI KOMENTAR