Start Let's Talk Nezadovoljna sam svojom figurom!

Nezadovoljna sam svojom figurom!

SHARE

1. “Jako sam nezadovoljna svojom figurom!”

Jelena, 14: Upomoć! Imam debele butine i preveliku guzu. Uopšte nisam zadovoljna svojoj figurom. Šta da radim? Molim vas, pomozite mi!

BRAVO: Ne budi toliko kritična prema sebi, bavi se sportom i hrani se zdravo!
Draga Jelena, jasno nam je da ti se ne sviđa kako izgledaš i da si zato nezadovoljna. Ali, nisi jedina: jedna velika studija je pokazala da čak jedna trećina mladih nije zadovoljna svojim izgledom, a većina njih misli da je predebela – isto kao i ti. Evo šta možeš da uradiš: nemoj stalno da uočavaš svoje nedostatke, već misli i na svoje pozitivne strane: na ono što ti se kod tebe dopada. To ne mora obavezno da bude fizički izgled, već neke tvoje osobine ili sposobnosti kojima se ponosiš. Tako ćeš biti samouverenija, zračićeš pozitivnom energijom i odmah ćeš izgledati lepše! Naravno, bilo bi dobro da se hraniš zdravo, da jedeš mnogo voća i povrća a da uzimaš vrlo malo šećera i masnoće. A ako bar dva do tri puta nedeljno budeš trenirala po 30 do 40 minuta (možeš npr. da džogiraš, plivaš, voziš bicikl ili plešeš), izgledaćeš vitkije i sigurno ćeš se osećati bolje…

2. “Po čemu se prepoznaje rak testisa?”

Sava, 16: Primetio sam da već izvesno vreme imam neke bubuljice po testisima. Na njima nema nikakvih promena i ništa me ne boli. Da li je to normalno? Zanima me i po čemu se može primetiti rak testisa jer sam načuo da ta bolest pogađa pre svega mlađe muškarce.

BRAVO: Zdravo, Savo! Ako bubuljice koje se nalaze na tvojim testisima ne izazivaju svrab, peckanje, bol, nisu otečene, crvene ili gnojave, onda je najverovatnije reč o običnom poremećaju rada lojnih žlezda u koži. Prvi pokazatelji raka testisa izgledaju sasvim drugačije. Ali, imaš pravo: iako ova vrsta raka čini samo jedan procenat svih zloćudnih tumora kod muškaraca, to je najčešći tumor koji pogađa starosnu grupu od 20 do 40 godina. S obzirom na to da ova bolest pogađa i mlađe i da se sve češće javlja, trebalo bi da i mlađi momci bar jednom mesečno pregledaju svoje testise. Najbolje je da to uradiš tokom tuširanja ili u kadi. Testisi postaju mekši u toploj vodi i onda možeš lakše da ih opipaš. Pritom obrati pažnju na otoke i čvoriće. Uvećani testisi, sekret koji se luči iz penisa i krv u spermi su prvi znaci opasnosti. Ako želiš da budeš sto posto siguran, poseti urologa i posavetuj se sa njim.

3. “Kako da mu pričinim zadovoljstvo?”

Monika, 15: Juče me je moj dečko sasvim nežno milovao i prstima me doveo do orgazma. Sada želim i ja njemu da pričinim slično zadovoljstvo milovanjem, ali nikada pre to nisam radila. Možete li da mi kažete šta najviše uzbuđuje momke?

BRAVO: Najosetljiviji je glavić penisa
Isto kao i kod devojaka, i kod momaka je cela površina tela osetljiva na nežno milovanje. To se pre svega odnosi na predeo između grla i ušne resice, vrat, pazuh, bradavice i pupak. Bradavice su kod muškaraca gotovo podjednako osetljive kao i kod devojaka. Možeš da pređeš preko njegovih bradavica poluotvorenim usnama, da ih sisaš, da ih miluješ jezikom i nežno ih grickaš. Isto to možeš da uradiš i sa predelom između njegovih butina i genitalnog predela. Najosetljiviji je penis, pre svega glavić i vrh penisa. Osetljiva je i kožica sa donje strane vrha penisa kao i sami testisi. Tvoj dečko može i sam da ti kaže ili nagovesti šta mu prija, a šta ne. OK je i ako on sam vodi tvoju ruku. Možeš i sama da istražiš šta mu se sviđa, a šta ne. Važno je samo da i ti to želiš jer ako on primeti da ti je to zabavno, njegov užitak će biti još veći.

Image Hosting by imagefra.me

4. “Majka mi zabranjuje da se viđam sa svojim dečkom!”

Marica, 13: Imam dečka sa kojim želim da se viđam s vremena na vreme, ali moja mama mi brani da se sastajem sa njim. Uopšte ne razumem zašto mi to zabranjuje. Možete li da mi pomognete?

BRAVO: Pitaj je zašto ti zabranjuje da se viđaš sa njim!
Draga Marice, zabrana koju ti izriče tvoja mama može da ima razne razloge: možda ona ne želi da zbog dečka zapostaviš školu i druge obaveze. Ili se možda plaši da bi mogla prerano da stupiš u seksualne odnose što bi bilo previše za tebe i samo bi ti škodilo. Zato bi najbolje bilo da porazgovaraš sa njom o tome. Pitaj je zašto ne želi da se viđaš sa svojim dečkom. Predloži joj da najpre upozna tvog dečka. Možda bi mogla ponekad da povedeš sa njom razgovor o ljubavi i seksualnosti i da je pitaš o svemu što te zanima. Tako će tvoja majka shvatiti da si spremna da preuzmeš odgovornost i da se nećeš tek tako upustiti u seksualne odnose. Srećno!

5. “Kada je najbolji trenutak da navučem kondom?”

Jovan, 16: Moja devojka (16) i ja želimo da vodimo ljubav. To će nam oboma biti prvi put. Pošto ona ne uzima pilulu, želimo da se zaštitimo kondomom. Ali, kada treba da ga navučem? Odmah na početku? Ili neposredno pre prodiranja?

BRAVO: Stavi kondom pre nego što tvoj penis dodirne njenu vaginu!
Dobro je što si to pitao, dragi Jovane! Kondom će vas zaštititi od neželjene trudnoće – ali, samo ako ga navučeš na vreme. Naime, treba da znaš da se i u tečnosti koja curi iz tvog penisa kada se uzbudiš nalaze spermatozoidi, a oni čim dospeju u vaginu neke devojke mogu da izazovu trudnoću. To znači da je najbolje da staviš kondom čim ti se penis ukruti. To možeš da uradiš sam ili to može da postane deo vaše ljubavne igre. Na primer: tvoja devojka pažljivo raspakuje kondom i stavi ga na vrh tvog penisa, a ti ga navučeš do kraja. Mali savet: uvežbajte stavljanje kondoma jer je prvi put sam po sebi dovoljno težak i zbunjujući!

OSTAVI KOMENTAR