Start Let's Talk Ne želim da dobijem menstruaciju na moru!

Ne želim da dobijem menstruaciju na moru!

SHARE

1. Ne želim da dobijem menstruaciju na moru!
Prvi put idem na more sa momkom i nipošto ne bih želela da upravo tada dobijem menstruaciju. To bi bio pravi horor! Čula sam da bih to nekako mogla da regulišem pilulom. Kako se to zapravo radi?
Sonja (16)

Moramo da te upozorimo: nikako ne bi trebalo sama da pokušavaš da pomoću pilule odložiš menstruaciju. Obavezno treba da se obratiš za pomoć ginekologu! Za “produženi ciklus”, kako ga ti nazivaš, potrebno je da popiješ dve do tri kutije kontraceptivnih pilula bez sedmodnevne pauze u uzimanju pilula tokom meseca i tako nećeš dobiti menstruaciju. Ovo se može postići tzv. “jednofaznim” antibebi pilulama, koje u svakoj tableti sadrže isti sastojak. Nešto više o tome objasniće ti tvoj ginekolog.

2. Da li je dozvoljeno imati seks i pre prve menstruacije?
Mene i moju drugaricu interesuje da li devojka može da spava sa momkom i pre prve menstruacije?
Nataša (13)

Polne odnose mogu imati osobe koje su ne samo fizički već i psihički sposobne i zrele. Iako u fizičkom smislu devojčice sazrevaju u 13-14. godini, jer su do tada već dobile prvu menstruaciju i telesno su sposobne da stupe u polne odnose, za stupanje u polne odnose mnogo je bitnija psihička zrelost. Polni odnos se može imati i pre pojave menstruacije, ali to nije ni poželjno ni opravdano. Jer najvažnije je da je devojka psihički zrela, i nije dovoljno samo da želi da spava sa momkom. Naravno, uvek se treba držati pravila: “Nikako seks bez zaštite!”… Draga Nataša, naš savet je da još malo pričekaš sa prvim polnim odnosom, jer si još veoma mlada. Uživaj u poljupcima i slatkim dodirima…

3. Alergična sam na sunce!
Kad god se nalazim na suncu, koža mi pocrveni i počne da me svrbi. Šta da radim?
Dragana (15)

Alergijske reakcije na koži najlakše ćeš sprečiti ako se ne izlažeš suncu – zato sedi u hladovinu i uživaj! Najbolja zaštita za tvoju osetljivu kožu je losion za sunčanje koji sprečava nastanak alergije. Za dodatne informacije najbolje bi bilo da se obratiš dermatologu, koji će proceniti da li je u tvom slučaju potrebno da piješ tablete kalcijuma.

4. Moja drugarica mi je poklonila ukradenu majicu!
Znam da moja drugarica voli da krade razne sitnice iz prodavnice. Nedavno je i meni poklonila majicu koju je ukrala iz jednog butika. Da li smem da je zadržim?
Ljilja (14)

Ako si dobila na poklon nešto što je ukradeno, to ne znači da podržavaš svoju drugaricu u krađi. A ukoliko želiš da joj po svaku cenu pokažeš da si protiv krađe, onda joj vrati majicu i reci joj da ne želiš da nosiš kradene stvari. Možda će tvoja drugarica shvatiti da krađa uopšte nije ni zabavna, ni naivna, već je krivično delo. Ako je budu uhvatili na delu, sigurno će je privesti, a onda će u to biti umešani i njeni roditelji. Razgovaraj sa njom i pokušaj da joj objasniš u kakav se rizik upušta.

5. Moja mama dobija ljubavne poruke
Odnedavno sam primetila da moja mama dobija neke čudne SMS poruke na mobilnom. Ne znam šta da radim, da li ona možda ima nekog tajnog udvarača? Da li da izbrišem te poruke, da ih ona ne bi videla?
Sofija (13)

Draga Sofija, potpuno je razumljivo to što si zabrinuta i što te kopka značenje tajnih poruka koje tvoja majka prima. Ali treba da znaš da brisanjem poruka nećeš ništa postići. Možda je u pitanju nešto sasvim drugo, možda tvoje slutnje nisu opravdane. Dakle, ne treba da čačkaš po maminom telefonu i da se brineš zbog nečega što zapravo i ne znaš šta znači. Ni ti sigurno ne bi želela da tebi neko čeprka po telefonu. Bolje otvoreno razgovaraj sa svojom mamom i reci joj šta si videla i na šta si pomislila. Ona ti najbolje može objasniti šta znače te poruke.

6. Da li si znala da…
72% devojaka posvećuje posebnu pažnju šminkanju očiju?

7. Drugarica ne želi da izlazi u diskoteku
Imam veliki problem: roditelji su mi konačno dozvolili da izađem u diskoteku, ali moja drugarica ne želi da ide sa mnom. Šta da radim?
Nađa (16)

Najverovatnije je da ona ima drugačija interesovanja. Zato nećeš ništa postići čak i ako je povedeš sa sobom. Sigurno ćeš se više zabaviti ako izađeš sa ostalim drugaricama. Verovatno će ti biti teško što tvoja drugarica nije sa tobom. Ali sigurno postoji i nešto drugo što bi vas dve zajedno mogle da radite. Samo treba da pronađete šta bi to moglo biti. Sigurno će vam pasti na pamet neka dobra ideja.

8. Da li je solarijum štetan?
Sve moje drugarice odlaze u solarijum da bi imale preplanuli ten. I ja bih volela da imam lepu boju, ali plašim se da ću izgoreti na veštačkom suncu. Da li je solarijum stvarno štetan?
Nađa, 15

Preplanuli ten iz solarijuma je postao in! Mnoge devojke bez mnogo razmišljanja odlaze gotovo svakodnevno na desetak minuta “sunčanja” u solarijumu da bi nakon dve nedelje dobile boju kao da su, u najmanju ruku, bile mesec dana na moru. Ali, oprez! U solarijum idi jednom nedeljno – ne više! Tvoja koža može da izgori pod lampama, a osim toga – od sunčanja koža brže stari. Naš savet: umesto solarijuma – koristi kremu za samopotamnjivanje! Dobijaš isti efekat, bezopasno je i manje košta!

SHARE
Prethodni članakVampiri u Londonu
Naredni članakLetnje sitnice…

OSTAVI KOMENTAR