Start Let's Talk Mislim da je pisac savršena profesija za mene, ali me svi odgovaraju...

Mislim da je pisac savršena profesija za mene, ali me svi odgovaraju od toga

SHARE
Foto: Thinkstock

Dragi Bravo, uskoro treba da krenem u srednju školu, ali ne znam koju da upišem. Odličan sam đak i volela bih da postanem pisac. Na internetu sam tražila koju državnu školu da upišem, ali ni u jednoj se ne spominje posao pisanja. Mnogi ljudi, porodica i prijatelji, kažu mi da pisac nije baš isplativo zanimanje i pokušavaju da me odgovore, ali ja mislim da je pisac za mene savršena delatnost, jer volim da čitam i pišem. Da li da upišem gimnaziju i to društveni smer ili neku drugu školu? Pored pisanja volela bih da se bavim i fotografisanjem.

BRAVO: Izbor škole zavisi ne samo od toga što ti voliš i čime bi želela da se baviš, već i od tvojih sposobnosti, to jest, od toga koji to predmeti tebi idu bolje, a koji lošije. Ukoliko si, kao što pretpostavljamo, bolja u društvenim predmetima, onda je možda gimnazija, jezičko-društveni smer dobar izbor za tebe. Ipak, trebalo bi da imaš na umu da se sa gimnazijom ne stiče nikako zvanje, te da gimnazija zahteva da se kasnije upiše visoka škola ili fakultet. Dakle, nju bismo ti predlagali da upišeš samo ako znaš da ćeš posle nje nastaviti školovanje. Ako to ne planiraš, onda bi mogla da se raspitaš koje sve srednje škole u tvom mestu postoje kako bi mogla da razmotriš i druge opcije. Što se pisanja tiče, možeš to raditi kao vannastavnu aktivnost ili kao hobi. Raspitaj se, stalno guglaj, ima li ikakvih novinarskih sekcija u tvom mestu ili takmičenja kada je reč o književnosti. Kada imaš svoje snove, ti za njih moraš da se boriš, a to ćeš najbolje uraditi tako što ćeš stalno istraživati i uživo i na netu, na kojim sve događajima možeš učestvovati. Pored toga, kada budeš upisala srednju školu, možeš pričati o tome sa nastavnikom ili nastavnicom srpskog jezika, koji ti mogu dati neke smernice i ideje u vezi sa tvojim interesovanjem. Takođe, obrati pažnju na interpunkciju i pravopisne i gramatičke greške. Ko želi da bude pisac, ne može sebi da dopusti da ih pravi.

Imaš li pitanje za rubriku Let’s Talk? Pošalji ga na našu e-mail adresu bravoportal@color.rs (u subject stavi “Let’s talk”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu BRAVO! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Autor: Natalija Isailović
Foto: Thinkstock

OSTAVI KOMENTAR