2088
Kutak za tvoja pitanja: Ljubav & Seks

Kutak za tvoja pitanja: Ljubav & Seks

2088
SHARE

LT GLAVNA

“Treba li da koristim pilule i kondom?”

Marina, 13: Da li je bolje ako se uz pilule dodatno koristi i kondom? Ni moja najbolja drugarica ne zna odgovor i zato smo odlučile da pitamo vas!

BRAVO: Samo kondomi pružaju zaštitu od bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Dobro je što si to pitala, draga Marina. Ako pravilno koristiš pilule, to ti donosi sigurnu zaštitu od trudnoće. Naravno, to je veoma važno. Ali, pilule ne pružaju zaštitu od bolesti koje se prenose seksualnim putem – kao što je, recimo, sida. Takvu zaštitu pruža samo kondom. Zato koristi kondom ako spavaš sa dečkom kojeg ne poznaješ dobro i o čijem zdravstvenom stanju ne znaš mnogo. Ali ako spavaš sa dugogodišnjim dečkom, oboje ste zdravi i verni jedno drugom, onda je dovoljna i pilula kao zaštita od trudnoće. U osnovi vredi princip: ako nisi dovoljno sigurna, možeš dodatno da koristiš i kondom.

“Moram li da kažem majci kada sam prvi put vodila ljubav?”

Jelena, 14: Moja majka bi želela da joj kažem kada budem prvi put vodila ljubav. Ali, to bi me baš bilo sramota, a ne želim da je lažem. Pomozite, stvarno ne znam šta da radim!

BRAVO: Tvoja seksualnost je intimna stvar
Draga Jelena, tvojoj majci bi bilo drago da čuje da ti je iskrenost toliko važna. U potpunosti možemo da razumemo zašto ne bi želela da pričaš sa svojom majkom o tome kada budeš prvi put vodila ljubav. I, naravno, to i ne moraš da učiniš! Tvoja seksualnost pripada tvojoj intimnoj sferi – to je onaj deo tvoje ličnosti i ponašanja koji se tiče samo tebe. Često je za majku veoma umirujuća činjenica ako zna šta i sa kim njena kćerka radi. Uprkos tome, od tebe zavisi da li ćeš i koliko bi želela da joj ispričaš. Možeš da reaguješ na njenu brigu, a da joj ne ispričaš sve, niti da joj lažeš. Možeš, na primer, da joj kažeš da ćeš je pitati za savet ako ti zatreba. Objasni joj da si se dobro informisala o načinima zaštite. Ukoliko vide da su im deca ozbiljna i oprezna, u većini slučajajeva roditelji se smire.

“Koje poze u seksu postoje?”

Jovana, 15: Dečko i ja se zabavljamo već godinu dana. Želimo uskoro da spavamo zajedno. Dogovorili smo o svemu u vezi sa zaštitom, ali želeli bismo da saznamo nešto više o pozama tokom seksualnog čina. I koju biste nam savetovali budući da nam je prvi put?

BRAVO: Postoji mnogo ljubavnih poza, a vi sami treba da zaključite koje vam se najviše dopadaju.
Draga Jovana, većina mladih svoj prvi put dožive u misionarskoj pozi. U toj pozi devojka leži na leđima, a momak na njoj. Ova poza je omiljena jer partneri mogu da se gledaju u oči i da se ljube i maze. Naravno, postoji još mnoštvo drugih položaja. Poznata je tzv. jahačka poza, kada momak leži na leđima, a devojka sedi na njemu. U kašika pozi devojka leži sa strane, a momak se prisloni uz njena leđa. Moguća je i poza kada je devojka ispred mladića oslonjena na kolena i ruke. Mnogi momci vole i vaga poziciju, koja je slična kao poza jahača, samo što oboje sede. Pri tom mogu da se zagrle ili oslone rukama na krevet. Probajte šta vas interesuje, ali uradite samo ono što vam se zaista dopada.

73 KOMENTARA

  1. znam sta je veza za jednu noc…imala sam iskustva i to sa drugom iz odeljenja koji inace i sedi iza mene….to se desilo kada sam ja bila pijana dok je on (provereno) bio trezan…prvog dana kada smo se videli posle toga bilo je malo nezgodno,ali posle smo se zezali…ali posle cele te nedelje je bio ,,hladan” prema meni..msm mi smo pricali i sve to,ali to nije bilo kao i pre…nismo se zezali kao pre…medjutim vec druge nedelje je bilo bolje i tako je i nastavljeno….jedini problem je sto ja hocu opet,a po onome sto on prica,to i on hoce,ali ne zelim da bude kao i posle prvog puta…zelim da posle toga bude normalna situacija,tj. da se ponasamo normalno…..
    pomozite mi,i recite mi sta da radim,MOLIM VAS!

    hvala unapred…

  2. Imam 13 godina u vezi sam vec 1 godinu ali se jako retko vidjamo posto on zivi u nisu a ja u beogradu roditelji znaju za to ali se boje da me puste da idem da se vidjam sa njim jer misle da mogu svasta da uradim..jako ga volim ali ne znam sta da radim vidimo se jednom u mesec dana a nekada cak i redje probala sam sve i da im kazem da idem sa drugaricom kod nenih rodjaka ali nije uspelo..ne znam sta da radim pomozite mi jako mi nedostaje!! :'(

  3. Bila sam nekoliko meseci u vizi sa jednim deckom,on je raskinuo samnom jer misli da sam zaljubljena u njegovog druga,koliko god se trudila i pricala sa njim nevredi neznam sta da radim.pomozite mi molim vas!!

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.