Start Let's Talk Kutak za tvoja pitanja

Kutak za tvoja pitanja

SHARE

lec tok glavna

1.
Kako da ublažim menstrualne bolove?

Vesna, 14: Već godinu dana redovno dobijam menstruaciju i uvek imam jake bolove. Da li će oni ikada prestati i kako mogu da ih ublažim? Ne želim svaki put da preležim u krevetu i da me boli stomak! Da li postoje neke tablete ili možda neke vežbe koje mogu da mi pomognu?

BRAVO: Otkrij sama šta ti najviše prija
Bolovi u stomaku, leđima, natečene grudi… Ove tegobe koje najavljuju ili prate svaku menstruaciju poznate su svim devojkama. Ukoliko ne voliš da ležiš na krevetu grejući stomak, onda pokušaj da otkriješ da li ti možda više godi kretanje. Pleši, trči, vozi bicikl ili radi vežbe istezanja jer mnogim devojkama upravo to pomaže. Neke će se najlakše opustiti u penušavoj kupci ili vežbajući jogu. Isprobaj takođe sledeće: pola minuta masiraj donji deo leđa, odnosno deo leđa iznad zadnjice. Napravi pauzu od pola minuta, a onda ponovi isto. Posle dve-tri ovakve masaže, bolovi mogu znatno da oslabe. Neke devojke tvrde da im pomaže biljni čaj, na primer, zeleni ili čaj od mente. A ako ti ništa od toga ne pomaže, onda je sasvim u redu da popiješ tabletu protiv bolova.

2.
Da li će mi se grudi uvećati ako pijem pilule?

Lena, 13: Još uvek mi nisu porasle grudi. Moja drugarica ima 14 godina i već mesec dana koristi pilulu za kontracepciju. Ona kaže da su joj od tada grudi naglo porasle. Ja to baš i nisam primetila i pitam se da li je to uopšte moguće.

BRAVO: Grudi mogu da nabreknu usled zadržavanja vode
Draga Leno, to što su tvojoj drugarici počele naglo da rastu grudi nema nikakve veze sa pilulom, već sa pubertetom. Rast grudi počinje od osme do trinaeste godine i završava se otprilike za četiri godine. Dakle, vrlo je moguće da ćeš i ti sa 14 godina imati tolike grudi kao i tvoja drugarica. Naravno, to potpuno zavisi od genetskog nasleđa. Korišćenje antibebi pilula (koje sadrže hormon estrogen) nema nikakvog uticaja na prirodan rast grudi i može da ih učini samo vizuelno većim. Naime, tada se više vode zadržava u mlečnim žlezdama i grudi su blago otečene. Kada se prekine korišćenje pilule, ovaj efekat ponovo nestaje. Pilula je hormonsko sredstvo za kontracepciju. Zbog toga ti nijedan ginekolog neće prepisati pilulu samo da bi imala veće grudi. Sa trinaest godina, ti si još uvek na početku razvoja i zato nije potrebno da budeš zabrinuta, niti da koristiš ovo sredstvo za kontracepciju.

3.
Plašim se da priđem devojkama

Miloš, 15: Morate da mi pomognete! Voleo bih da imam devojku, ali kada vidim neku zgodnu curicu, jednostavno nemam petlje da joj priđem. Šta da radim?

BRAVO: Vežbanjem ćeš postati samouvereniji!
Šta te tačno koči kada ti se svidi neka devojka, o čemu razmišljaš u tom trenutku? Možda: “Njoj se garantovano ne sviđam!”, ili “Samo da ne kažem nešto pogrešno i da se ne izblamiram!” Ili možda sam sebe ubeđuješ: “Ova ima tako smešnu odeću, ona nije za mene…!” Nemoj da se blokiraš nepotrebnim strahovima i sumnjama. Kakva je neka devojka u stvari, kako ćete se slagati, možeš da proceniš tek kada je bolje upoznaš. Još uvek nemaš dovoljno iskustva sa devojkama i isto se oseća i svaki drugi momak koji tek počinje da sakuplja nova iskustva. Značajan pogled, simpatičan osmeh ili prijateljsko “ćao” može da bude odličan početak. Ali, treba da znaš da razgovor i flert ne moraju uvek da se odvijaju kako to treba, kao i da je to sasvim normalno i da ćeš samo kroz stalne kontakte sa devojkama postajati samouvereniji. Moraš sebi da daš šansu. A najvažnije od svega je da budeš ono što jesi! Nemoj da se pretvaraš! Samo ako se pokažeš u pravom svetlu, sa svim svojim manama, sumnjama i smislom za humor, izgledaćeš potpuno prirodno. I upravo takav ćeš imati najviše šansi kod devojaka.

OSTAVI KOMENTAR