Start Let's Talk Kako da ubedim roditelje da mi dozvole da imam dečka?

Kako da ubedim roditelje da mi dozvole da imam dečka?

SHARE

1. Kako da ubedim roditelje da mi dozvole da imam dečka?
Lost Girl, 14: Imam 14 godina i skoro sve moje drugarice iz odeljenja imaju momke. Zaljubljena sam u jednog dečka i on u mene, ali roditelji mi ne dozvoljavaju da budem s njim. Oni se plaše da ću odmah spavati sa njim, iako ni on ni ja to ne želimo. Veoma mi je teško. Probala sam da ih ubedim na razne načine, ali ništa ne vredi. Možete li da mi pomognete?

BRAVO: Roditelji žele da budu sigurni da si bezbedna sa njim
Draga Lost Girl, iz onoga što si napisala, zaključujemo da se radi o mladoj osobi koja je, pored toga što se zaljubila, takođe i dobro razmislila o svemu, pa nema nedoumica povodom toga šta očekuje od svoje prve veze.
S obzirom na to da si već više puta razgovarala sa roditeljima, razmisli i o svom pristupu temi. Možda ga treba menjati? Mogla bi, kao uvod u priču, da im objasniš zašto bi tebi bilo važno da se ta veza ostvari i koliko bi ti to značilo. Tako bi im bilo jasno da se tu ne radi o takmičenju i upoređivanju sa drugaricama. Možda bi bilo dobro i da ih podsetiš na neke situacije odranije u kojima si im pokazala da si sposobna da ispuniš obećanje, održiš reč, uradiš nešto samoinicijativno za porodicu. Na kraju, ako misliš da bi pomoglo, pažljivo ispitaj da li bi došlo u obzir da tog dečka upoznaš sa njima; proceni da li je za to potrebna posebna najava ili možeš da ga dovedeš kad poželiš. Nekim roditeljima potrebno je da se sami uvere da je nova osoba u društvu njihove kćerke odgovarajuća i da nije problematična.

2. Da li je kondom dovoljna zaštita?
Kaća, 15: Želela bih da spavam sa svojim dečkom, ali se plašim da će me boleti i u dilemi sam da li je kondom dovoljna zaštita od trudnoće?

BRAVO: Kondom je najbolje kontraceptivno sredstvo jer štiti i od neželjene trudnoće i od brojnih polnih bolesti.
Draga Kaća, od prvih seksualnih odnosa često se previše očekuje. Pored toga, prisutan je i strah od bola koji je potpuno prirodan. Međutim, ono što je važno, kada do intimnog zbližavanja dođe, jeste da daš sve od sebe da mnogo više pažnje usmeriš na ono zbog čega ste, uostalom, oboje tu – da vam bude što lepše i da uživate. Ljubav, iskrenost i poverenje u odnosu dvoje ljudi veoma su važni, posebno za stupanje u intimne odnose, a opuštenost je jedan od fizioloških pokazatelja psihičke spremnosti za stupanje u odnose: kada se opustiš i zaista želiš da dođe do odnosa i tvoja će se vagina opustiti, postati vlažnija i elastična, pa je vrlo moguće da i ne osetiš bol, već samo manju početnu nelagodnost uz blago peckanje. Krvarenje koje se spominje kao pratilac “gubljenja nevinosti” ne događa se uvek, a i ako se pojavi, obično je oskudno. Kondom je do sada najbolje sredstvo zaštite jer štiti i od neželjene trudnoće i od brojnih polnih bolesti, uključujući i HIV. Ipak, ne treba zaboraviti da ništa nije 100% sigurno, ali je rizik, uz pravilnu upotrebu, tako sveden na minimum.

3. Zaljubljena u dva dečka!
Dragi Bravo, zaljubila sam se u dva dečka. Jedan je stariji od mene godinu dana i mislim da je i on zaljubljen u mene. Kako da mu priđem? Drugi je moj najbolji drug koji mi priča kako mu se sviđa moja drugarica. Šta da radim? HELP!

BRAVO: Napravi listu za i protiv
Predlažem da pokušaš što bolje da razumeš svoj odnos sa svakim od njih. Ponekad treba da razvrstamo u svesti razloge za i protiv, ali ponekad to nije jednostavno jer želja može da bude jača od bilo kojeg razloga. Odluka je, ipak, samo tvoja, a mi ti savetujemo da nekako tu svoju želju artikulišeš i usmeriš. Prema kojem od njih dvojice je jača i zašto? Da li postoji bilo kakva mogućnost da ti se najbolji drug sviđa zbog toga što pokazuje naklonost prema drugoj devojci, pa te je strah da ne izgubiš njegovu nakolonost? Možda ti se on oduvek dopadao, ali si sada ohrabrena pažnjom ovog starijeg dečka? Kada sama odgovoriš na neka pitanja, koja ti se sada sigurno nameću, porazgovaraj i sa najboljim drugom o njegovim emocijama. Ti najbolje znaš kako bi se ponašao da mu se sviđaš. Da li je to pokazao na neki način do sada? Kako govori o toj drugoj devojci? Što se tiče tog starijeg dečka, ne bi bilo loše da se nađeš u njegovoj blizini, da ga pitaš nešto u vezi sa situacijom u kojoj ste oboje datog momenta… Idi korak po korak i pri tom pažljivo posmatraj njegove reakcije. Kad se ostvari početna komunikacija, dalje će sve teći spontanije, naročito ako su simpatije obostrane.

4. Help! Nikad se nisam ljubila u usta!
Tina, 14: Dragi Bravo, imam 14,5 godina i jedan problem: uskoro ću se smuvati sa jednim dečkom, a nikad se do sada nisam ljubila u usta. Šta trebam da radim? Kako da se ponašam?

BRAVO: Ne postoji recept za ljubljenje!
Draga Tina, ne mogu ti reći da postoji “recept” ili prava tehnika ljubljenja, to je nešto što je prvenstveno vođeno našim osećanjima, a vežba se stiče kroz ponavljanje ovog prijatnog čina. Dešava se i da ne bude onako kako smo zamislili, ali nemoj se brinuti. Strah i trema od toga kakav će biti poljubac, da li ćemo se možda osramotiti i slično, često postoje, ali ne treba da zaboraviš na to da se vas dvoje jedno drugom dopadate i da je to u čitavoj stvari najbitnije. Verujem da ni tom dečku nije svejedno i da se on oseća slično kao ti, iako to možda ne pokazuje. Najbitnije je da, za početak, pokušaš da se opustiš i ne razmišljaš o tome šta i kako treba da radiš. Što se tehnike tiče, kada se ti opustiš, i tvoje usne će biti opuštenije, a posle dodira sa njegovim naći ćete svoj način spajanja jezika. Ne mora da znači da će on biti najspretniji, ali samo na vama dvoma je da koordinirate svoju intimnost. Nekad nije loše, kada se prilika učini zgodnom za to, i da porazgovarate o nečemu što vam je, eventualno, zasmetalo. I za poljubac važi da je bolji kad se dvoje bolje upoznaju i vremenom usklade. Ne treba da te je strah da će primetiti da si neiskusna, svi su, zapravo, neiskusni sa novom osobom i tako je, u suštini, svaki put – prvi i predstavlja neponovljivo iskustvo zbog kojeg se vredi potruditi.

132 KOMENTARA

  1. Ja vec jedan mesec pricam preko skype sa deckom i posto
    oboje imamo laptop videli smo se uzivo on me uvek zove ljepoticom ali ipak ne znam roditeljima se on nece svideti jer je Hrat a ja Srpkinja molim vas da pomognete da li treba da raskinem samo zbog proslosti posto je jako sladak rekla sam im njegovo ime ali ne i da sam u vezi

OSTAVI KOMENTAR