Start Let's Talk Kako da mu priđem?

Kako da mu priđem?

SHARE

1. Kako da mu priđem?
Kaća, 12: Zaljubljena sam u dečaka koji je godinu dana stariji mene. Drugovi smo i imamo isto društvo, pa smo i Novu godinu dočekali zajedno. Problem je u tome što ne znam kako da mu stavim do znanja da mi se sviđa. Moja drugarica misli da je i on zaljubljen u mene. Pomozi mi!

BRAVO: Popričaj sa njim na temu zaljubljivanja!
Draga Kaća, iako prilaženje osobama suprotnog pola nikad nije laka misija, izgleda da u vašem slučaju postoje svi uslovi da se stvari razvijaju u dobrom pravcu. Budući da kažeš da ste drugovi, pretpostavljam da ga dobro poznaješ i da po načinu na koji se ponaša već možeš da odgonetneš gaji li on naklonosti prema tebi. Potrudi se da budeš što češće u njegovom društvu, pažljivo posmatraj situaciju, njegovo ponašanje i gestove kad je sa tobom. Onda započni sa njim razgovor na temu zaljubljivanja. Možda je on još stidljiviji, pa ćeš mu učiniti uslugu time što ćeš ti napraviti prvi korak. A, kada je skoro izvesno da postoje obostrane simpatije, svaka prilika može da bude prava.

Image Hosting by imagefra.me

2. Da li sam mogla da zatrudnim tokom petinga?
Anastasija, 19: Moj dečko je pre nekog vremena tokom petinga svršio po mom stomaku, ali sperma nije došla u kontakt sa vaginom. Obrisala sam se peškirom i otišla na tuširanje. Da li postoji mogućnost da sam ostala trudna pošto je voda, dok sam ispirala taj deo stomaka, prešla preko moje vagine? Znam da voda ubija spermatozoide, ali opet sam u nedoumici. Molim vas za odgovor!!!

BRAVO: Malo je verovatno da si zatrudnela
Draga Anastasija, mala je verovatnoća da si trudna jer je za oplodnju potreban dublji genitalni kontakt, ali treba dobro voditi računa i prilikom petinga. Ejakuliranje bilo gde po tvom telu može se smatrati nešto “rizičnijim” oblikom intimnosti. Veoma je mala mogućnost začeća prilikom seksualnog kontakta kakav je bio vaš, tim pre što si prethodnim brisanjem stomaka, a potom i spiranjem vodom znatno smanjila šanse za tako nešto. Ipak, obavezno poseti ginekologa, a za ubuduće se potrudi da se dobro informišeš o ovim temama. Podsećam da kada se odlučujete za stupanje u seksualne odnose, uvek treba da koristite kondom koji je najpouzdanije sredstvo zaštite od trudnoće.

Image Hosting by imagefra.me

3. Imam menstruaciju na svakih 15 dana!
Karolina,13: Od jula 2007. godine imam menstruaciju na svakih 15 dana. Šta da radim i da li je to nešto loše? Molim te, odgovori mi, potrebna mi je pomoć!

BRAVO: Neuredan menstrualni ciklus veoma je česta pojava u tvojim godinama.
Draga Karolina, ova nepravilnost ne treba da te brine. Vezana je za tvoje godine, a verovatno i za posebnost tvog organizma. Svačiji je organizam drugačiji i različito se ponaša tokom sazrevanja. U prvoj godini, pa čak i dve, menstruacija može biti izrazito neredovna i javljati se u nepravilnim razmacima. Posle toga ciklus se stabilizuje i u proseku traje 28 dana. Međutim, normalan ciklus može da traje i od 20 do 40 dana. Možeš da se posavetuješ sa bliskim ženskim osobama iz svog okruženja jer su, verovatno, i one imale slična iskustva kad su tek dobile menstruaciju. A uvek je tu i ginekolog, osoba koja je specijalizovana za to da sa mnogo razumevanja razgovara sa tobom o tvojim prvim iskustvima sa menstruacijom i osećanjima vezanim za ulazak u reproduktivni period uopšte. Zato bih ti savetovala da sa mamom odeš kod ginekologa, koji će razmotriti tvoj slučaj i sagledati konkretne uzroke.

4. Ja sam gej, ali ne želim to da budem!
Marko, 17: Imam ogroman problem za koji niko ne zna. Ja sam gej, ali ne želim to da budem. Znam da svi kažu da se s tim treba pomiriti, ali ja jednostavno ne mogu da zamislim da tako živim. Želim da imam normalan život, da kasnije imam porodicu… Može li seksualno opredeljenje da se promeni i kako? Help!

BRAVO: Preispitaj sebe i svoja dosadašnja seksualna iskustva.
Dragi Marko, za tvoje godine još uvek je karakteristično da se preispituješ i postepeno, kroz razna iskustva, izgrađuješ stabilan psihoseksualni identitet. Ponekad na tom putu iskrsavaju pitanja u vezi sa seksualnim opredeljenjem koja mogu da izazovu zbunjenost i neprijatnost. Javljaju se homoseksualne fantazije koje su, u stvari, vid preispitivanja, i ne moraju obavezno da ukazuju na opredeljenje. Ukoliko ti se sviđaju osobe muškog pola, to još uvek nije dokaz homoseksualnosti. Pokušaj da odgovoriš na sledeća pitanja: Da li si već imao seksualne kontakte sa osobama istog pola? Kako si se tada osećao? Jesi li zaista potpuno homoseksualno orijentisan? Da li samo imaš homoseksualne fantazije, a u odnose stupaš samo sa devojkama? Možeš li da zamisliš sebe u vezi sa devojkom? Ako nakon ovog preispitivanja, zaključiš da si nedvosmisleno homoseksualac, treba da znaš da se homoseksualnost danas ne posmatra kao nešto nenormalno i neprihvatljivo. Pokušaj da se prilagodiš svojim željama i osećanjima, kako bi skladno funkcionisao i izbegao patnju. Reakcija sredine i nametanje socijalno prihvatljivih obrazaca, praćeni nerazumevanjem različitosti, otežavaju proces samoprihvatanja, ali naš život je samo naš i uvek postoji način da se izborimo za pravo na njega. Ipak, bilo bi dobro da porazgovaraš sa nekim u koga imaš poverenja ili da odeš u psihološko savetovalište gde će stručni ljudi pokušati da ti pomognu da otkriješ svoj pravi identitet.

OSTAVI KOMENTAR