Start Let's Talk “Ja imam 15, a on 25!”

“Ja imam 15, a on 25!”

SHARE

“Ja imam 15, a on 25!”
Bilja, 15: Očajna sam jer mi drugarice kažu da nije dozvoljeno da budem u vezi sa jednim 25-godišnjakom kao ni da spavam sa njim! Molim vas, kažite mi da li je to tačno jer ja ga mnogo volim!

BRAVO: Tvoj dečko može da bude kažnjen
Draga Biljo! Tvoje drugarice su u pravu: kada jedan partner ima manje od 16 godina, a drugi 18 i više, starija osoba može da bude pravno gonjena i to onda kada se neko – na primer, zato što je zabrinut za tebe – izjasni protiv vaše veze. Ti voliš svog dečka, ali, uprkos tome, ta veza bi mogla da te iscrpi. Razmisli malo: tvoj dečko je deset godina stariji od tebe i trenutno se nalazi u drugačijoj fazi života nego ti: on sam zarađuje za život, nezavistan je i ima, što se ljubavi i seksa tiče, drugačija iskustva i očekivanja. To može da bude previše za tebe, naročito ako iz straha da će te ostaviti radiš stvari koje ti se ne dopadaju. Najvažnije je da ne dozvoliš da te nagovori na nešto na šta nisi spremna i da u tvom okruženju uvek imaš nekoga kome možeš da se poveriš.

2. “Spavala sam sa dečkom moje najbolje drugarice!”
Ana, 16: Nedavno sam na jednoj žurci srela dečka moje najbolje drugarice koji je takođe došao sam kao i ja. U početku smo samo razgovarali, a kasnije smo počeli i da flertujemo – posle čega smo završili u krevetu. Sledećeg jutra bila sam užasno nesrećna zbog onoga što sam uradila. Uopšte to nisam želela! I sada se užasno stidim! Moja drugarica je primetila da nešto nije u redu i često me pita šta se dešava. Želi da joj priznam sve, ali plašim se da ću je izgubiti! Šta da radim?

BRAVO: Skupi hrabrost i reci joj istinu
Nije u redu to što ste uradili i ti to znaš. Sada je samo važno da tvoja drugarica što pre sazna šta se desilo. Ona je i sama shvatila da nešto nije u redu, ali kad god pita šta se dešava, ne dobije odgovor, što dodatno opterećuje vaše prijateljstvo. Naš savet: Ana, stavi sve karte na sto! Jer što duže budeš čekala, situacija će postajati sve gora i gora. Kaži svojoj drugarici istinu: desilo se šta se desilo i jako ti je žao zbog toga. Kaži joj i da se plašiš da ćeš je izgubiti. Druga mogućnost je da ti i njen dečko zajedno priznate šta ste uradili. Pitanje je kako će se izjasniti tvoja drugarica o svemu tome, ali istina će ti sigurno koristiti više od laži!

3. “Da li devojke uvek stenju tokom seksa?”
Filip, 16: Moja devojka nikad ne stenje kada spavamo! To je jako neobično. Zar devojke ne stenju kada dožive orgazam?

BRAVO: Svaka devojka drugačije ispoljava zadovoljstvo i uzbuđenje!
Dragi Filipe, svaka devojka se ponaša drugačije tokom seksa. Osećanje zadovoljstva može biti izraženo na različite načine. Neke devojke vole da stenju kada su uzbuđene i tako pokazuju svom partneru da uživaju u načinu na koji ih dodiruje i stimuliše. Ali, ima i devojaka koje tokom seksa ostaju mirne i tihe. I jedno i drugo je normalno. Ako želiš da saznaš šta se tvojoj devojci dopada tokom seksa, onda porazgovaraj sa njom o tome. Pitaj je kako i gde najviše voli da je miluješ i ljubiš, šta želi i o čemu mašta. Naravno, i ti smeš njoj da kažeš šta ti se dopada. Tako ćete verovatno moći jedno drugom bolje da izađete u susret, a ti ćeš saznati šta je to što tvoja devojka oseća tokom seksa – i bez njenog stenjanja…

4. “Kako da se oslobodim ‘pivskog’ stomačića?”
Stevan, 16: Upomoć, stomak mi izgleda kao da redovno pijem pivo, a ja ne samo da ga ne pijem, nego ga i ne volim! Da li možete da mi kažete kako da se oslobodim svog “pivskog” stomačića? Da li da počnem da se bavim sportom?

BRAVO: Treniraj dva do tri puta nedeljno!
Dragi Stevane, u pravu si – vežbanje će ti pomoći da se rešiš viška sala na stomaku. Da bi to postigao, moraćeš najmanje dva do tri puta nedeljno da vežbaš – i to najmanje u roku od šest nedelja. Svaki trening (tri puta nedeljno) treba da traje najmanje 30 minuta. Evo nekih sportova koji su kao stvoreni za sagorevanje masti: vožnja rolera i bicikla i džogiranje. Posebna vežba za stomačne mišiće: lezi na leđa i prekrsti ruke iza glave, prekrsti i noge, a zatim ih malo savij u kolenima i 30 do 50 puta približi kolena ka glavi. Uradi tri serije iste vežbe, ali, između njih napravi pauzu da ti se mišići malo odmore. Ako ovu vežbu budeš ponavljao najmanje dvaput nedeljno, najkasnije za šest nedelja primetićeš prve znake napretka. Posle trećeg treninga napravi pauzu jer je umornim mišićima potreban najmanje jedan dan pauze da se oporave.

5. “Da li moram da odem kod ginekologa?”
Dijana, 12: Do sada sam dva puta imala menstruaciju i zato moja mama misli da bi trebalo da odem kod ginekologa na pregled. Da li je to istina? Kako da kažem mami da se meni ne ide?

BRAVO: Ako nemaš nikakvih problema, niti pitanja za ginekologa – onda i ne moraš da ideš!
Draga Dijana, dobro je što je tvoja mama uvek tu za tebe, ali, izgleda da ona previše brine jer tebi još uvek nije potreban pregled ginekologa. Obično devojke odlaze kod ginekologa kada imaju razlog za to. Na primer, ako imaju izrazito bolne menstruacije, pojačan sekret, svrab ili neke druge simptome, ili kada su im potrebne antibebi pilule. Ali, ako ništa od toga ne važi u tvom slučaju, onda slobodno možeš da odložiš svoj prvi odlazak kod ginekologa. BRAVO-studija je pokazala da je svega 8% 12-godišnjakinja bilo kod ginekologa. Kada je reč o 15-godišnjakinjama, situacija je znatno drugačija: 54 % njih su obavile svoj prvi ginekološki pregled. Među 16-godišnjakinjama taj procenat raste na 81%, a kod 17-godišnjakinja na 87%. Zato porazgovaraj sa svojom mamom, reci joj, na primer, ovako: “Mama, baš lepo od tebe što se brineš o meni, ali ja ne moram da idem kod ginekologa jer nema razloga za to. Reći ću ti ako budem imala neki problem ili kada to bude bilo neophodno, važi?” Mama će te sigurno razumeti.

OSTAVI KOMENTAR